Καλλιέργεια Ντομάτας - Συμβουλές από τον Γεωπόνο

Καλλιέργεια Ντομάτας - Συμβουλές από τον Γεωπόνο

Καλλιέργεια Ντομάτας - Συμβουλές από τον Γεωπόνο

Η καλλιέργεια ντομάτας δεν είναι εύκολη αλλά ούτε και απαγορευτική για ερασιτέχνες γεωπόνους ή κηπουρούς! Ο γεωπόνος μας γράφει για τα οφέλη της ντομάτας και τις διατροφικές της αρετές και να σας προτείνει ποια είναι η καλύτερη επιλογή σπόρου ντομάτας για να φυτέψετε στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι σας!

Ιδιότητες Ντομάτας

Πλούσια σε βιταμίνες  και θρεπτικά συστατικά, ο καρπός της αποτελεί πηγή βιταμίνης C, προβιταμίνης Α και Καλίου. Πλέον αυτών των στοιχείων, περιέχει φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, βιταμίνη Κ, νικοτινικό οξύ και ριβοβλανίνη. Ο ενδεικτικός τρόπος για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά της συστατικά, είναι να γίνει η συγκομιδή λίγο πριν την χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας, δηλαδή να την "κόψετε" από τον κήπο σας λίγα λεπτά πριν φτάσει στο πιάτο σας! Είναι επίσης διάσημη λόγω της υψηλής της περιεκτικότητάς σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Μπορεί να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη αλλά είναι πλούσια σε λυκοπίνη. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η λυκοπίνη (ή λυκοπένιο) είναι το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό σε σύγκριση με άλλα καροτενοειδή. Μάλιστα η κατανάλωση της σε εβδομαδιαία βάση έχει δείξει ότι μειώνει το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος αλλά και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο συνδυασμός της τομάτας μαζί με ελαιόλαδο κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, καθώς το παρθένο ελαιόλαδο δρα ευεργετικά στην απορρόφηση όλων των ιχνοστοιεχείων και των βιταμινών είτε την τρώμε ωμή σε σαλάτες είτε αποτελεί τη βάση για πεντανόστιμα μεσογειακά φαγητά!

Καλλιέργεια Ντομάτας στον Κήπο

Η σωστη καλλιέργεια ντομάτας στον κήπο σχεδόν "απαιτεί" μια θέση στον ήλιο! Για να μεγαλώσουν σωστά οι σπόροι ντομάτας θέλουν μια θέση με άπλετο φως και ταυτόχρονα να είναι προστατευμένη από τον αέρα. Οργώστε το χώμα επιφανειακά για να μαλακώσει και εάν θέλετε προσθέστε μια οργανική ουσία για την ενίσχυση του εδάφους. Δώστε προσοχή στις αποστάστεις φύτευσης των σπόρων ντομάτας, θα πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 50εκατοστών και αυτό μπορεί να διαφέρει αναλόγως την ποικιλία των σπόρων ντομάτας. Το πότισμα της ντομάτας απαιτεί προσοχή καθότι στην αρχή, μόλις αρχίσει το φυτό και αναπτύσσεται θέλει πότισμα καθημερινά. Μετά από την περίοδο αυτή, το φυτό της ντομάτας θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2-3 μέρες. Μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 30 βαθμούς, επαναφέρουμε το καθημερινό πότισμα. Η σωστή λίπανση της ντομάτας σίγουρα γίνεται με το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες, το "FITO FORTE TOMATO", που βρίσκεται αποκλειστικά στα ηλεκτρονικά ράφια του www.lf.gr! Τέλος, η φυτοπροστασία της ντομάτας χρειάζεται και αυτή ιδιαίτερη προσοχή γιατί μελίγκρα, τετρανυχος, βρωμούσα και περονόσπορος...παραμονεύουν!

Για δωρέαν συμβουλές για την φυτοπροστασία της ντομάτας, επικοινωνήστε με την ομάδα μας στο 2262100368 ή στη σελίδα μας στο Facebook!

Καλλιέργεια Ντομάτας σε Γλάστρα

Το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα είναι σίγουρα η κατάλληλη επιλογή του σπόρου ντομάτας! Εμείς εξασφαλίσαμε για εσάς μια τεράστια ποικιλία με πάνω από 50 διαφορετικούς σπόρους ντομάτας και σε αποκλειστική διάθεση για την Ελλάδα!
Δείτε τους όλους εδώ--> Σπόροι Ντομάτας
Αφού επιλέξουμε το σπόρο ντομάτας που μας αρέσει, επιλέγουμε μια γλάστρα με χωρητικότητα 10-20 λίτρα. Σημείωση:Όσο πιο μεγάλη γλάστρα τόσο πιο μεγάλο το φυτό. Το φυτόχωμα θα πρέπει να είναι κατάλληλο και προσέχω να κάνω ένα "μιξ" με χώμα και κοκκινόχωμα σε αναλογία 1:1 γιατί με ενδιαφέρει να κρατά περισσότερη υγρασία. Αν πάλι δε θέλω να παιδεύομαι πολύ, επιλέγω έτοιμο φυτόχωμα για ντομάτες, με την εγγύηση της COMPO. Βρίσκω στη γλάστρα μου μια θέση στο μπαλκόνι με πολύ φως, αλλά προσέχω τη ζέστη όσο πλησιάζει το καλοκαίρι γιατί το φυτό της ντομάτας είναι ευαίσθητο στα εγκαύματα τα οποία και επηρρεάζουν την παραγωγή του. Εάν το μπαλκόνι σας το επιτρέπει χρησιμοποιήστε ένα πανί σκίασης για να αππφύγετε τα εγκαύματα. Πότισμα, λίπανση ντομάτας και φυτοπροστασία, όπως ακριβώς αναφέραμε και πιο πάνω και αν τα βρείτε δύσκολα, οι γεωπόνοι μας περιμένουν τηλέφωνό σας! 

Μυστικό για το πότισμα της ντομάτας:

Η καλύτερη για το πότισμα της ντομάτας είναι μια ώρα μετά την ανατολή του ηλίου! Το πότισμα της ντομάτας το πρωί είναι εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει λιγότερη εξάτμιση αλλά και την πρόληψη από ασθένειες που προκύπτουν από την υγρασία που αναπτύσσεται μέσα στη γλάστρα κατά τις βραδυνές ώρες. Η τομάτα μπορεί να καταναλωθεί με απίστευτα πολλούς τρόπους. Από ώριμο ωμό λαχανικό σε σαλάτες, μέχρι αποξηραμένη (λιαστή), σε άλμη ή ξύδι για πιο ιδιαίτερη γεύση, και η πιο εύχρηστη μορφή της σε όλους μας, η πολτοποιημένη σάλτσα ή πολτός τομάτας. Εάν είστε τολμηροί και δημιουργικοί στην κουζίνα σας, τότε μπορείτε να τηγανίσετε πράσινες άγουρες ντομάτες για ένα διαφορέτικό συνοδευτικό, να φτιάξετε μαρμελάδα ή ακόμα και γλυκό του κουταλιού με μικρό ντοματάκι!

Εσείς ακόμα σκέφτεστε αν θα καλλιεργήσετε ντομάτα;

Η τομάτα μπορεί να καταναλωθεί με απίστευτα πολλούς τρόπους. Από ώριμο ωμό λαχανικό σε σαλάτες, μέχρι αποξηραμένη (λιαστή), σε άλμη ή ξύδι για πιο ιδιαίτερη γεύση, και η πιο εύχρηστη μορφή της σε όλους μας, η πολτοποιημένη σάλτσα ή πολτός τομάτας. Εάν είστε τολμηροί και δημιουργικοί στην κουζίνα σας, τότε μπορείτε να τηγανίσετε πράσινες άγουρες ντομάτες για ένα διαφορέτικό συνοδευτικό, να φτιάξετε μαρμελάδα ή ακόμα και γλυκό του κουταλιού με μικρό ντοματάκι! Τολμήστε λοιπόν και φυτέψτε αυτό το πολύτιμο λαχανικό, που ευδοκιμεί στο κλίμα της χώρας μας, στον κήπο σας ή ακόμη και στις βεράντες σας. Όλα όσα θα χρειαστείτε για την καλλιέργεια της ντομάτας θα τα βρείτε σε αποκλειστικότητα στο www.lf.gr! Ποικιλία σε γλάστρες -εάν δεν έχετε κήπο-, φυτόχωμα ειδικό για την καλλιέργεια της τομάτας, το καλύτερο λίπασμα για τις ντομάτες και φυσικά σπόρους για κάθε γούστο! Στα ηλεκτρονικά ράφια του www.lf.gr θα ανακαλύψετε μια τεράστια ποικιλία με περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη τομάτας και τα οποία και σας προτείνουμε α-ν-ε-π-ι-φ-ύ-λ-α-κ-τ-α!

Κάντε κλικ στο ΕΔΩ και βρείτε αμέσως όλα τα είδη τομάτας!

Μην χάνετε άλλο χρόνο! Μπείτε τώρα στο www.lf.gr και διαλέξτε εσείς την αγαπημένη σας ποικιλία ντομάτας που θα σας χαρίσει τους κατακόκκινους καρπούς της για όλο το καλοκαίρι! Η παραγγελία σας θα είναι στην πόρτα σας εντός 72 ωρών, όπου και να βρίσκεσαι στην Ελλάδα!

Εάν έχετε τυχόν απορίες ή ερωτήσεις για την σχετικά με την καλλιέργεια της ντομάτας, επικοινωνήστε μαζί μας ΔΩΡΕΑΝ μέσω της σελίδας μας στο Facebook, μέσω email ή τηλεφωνικά από Δευτέρα έως Παρασκευή στο 2262100368!

ΥΓ: Σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο του γεωπόνου μας; Εάν ναι, μοιραστείτε το στα Social Media