Καλαγχόη, ανοιξιάτικο παχύφυτο με άνθη!

Καλαγχόη, ανοιξιάτικο παχύφυτο με άνθη!
The Gardener

Καλαγχόη, ανοιξιάτικο παχύφυτο με άνθη!

Η Καλαγχόη (Kalanchoe blossfeldiana, οικογένεια Crassulaceae) είναι ένα παχύφυτο το οποίο το έχει δίπορτο. Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο εντός όσο κι εκτός σπιτιού. Μας την έφερε από τη Μαγαδασκάρη ο Γερμανός Μπόσφελντ ο οποίος της έσωσε και το όνομά του (βλέπε το δεύτερο συνθετικό του επιστημονικού ονόματος). Η Καλαγχόη σχηματίζει πολύ ωραία μπουκέτα από μικρά άνθη σε κόκκινους, κίτρινους, πορτοκαλί, ροζ και λευκούς χρωματισμούς. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν και δίχρωμες ποικιλίες. Σε συνδυασμό με το βαθύ πράσινο των φύλλων της δημιουργεί πολύ όμορφες αντιθέσεις που δίνουν άλλη νότα στο χώρο που θα την τοποθετήσουμε.

Είναι πολύ εύκολο φυτό αρκεί να προσέξουμε μερικές λεπτομέρειες. Μπορεί ν’ αναπτυχθεί και σε γλάστρες αλλά και στον κήπο μας στο χώμα. Αν διαλέξουμε φύτευση στον κήπο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το χειμώνα δεν έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή παγετούς γιατί σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν θα χρειαστεί να την καλύψουμε με ειδικό φλις παγοπροστασίας. Αν οι χειμώνες της περιοχής μας είναι ζόρικοι τότε διαλέγουμε φύτευση σε γλάστρα και τις πολύ κρύες νύχτες τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι. Όχι σαν έμενα που είχα μια γλάστρα 4 χρόνια και στα πρώτα φετινά χιόνια την ξέχασα έξω. Αποτέλεσμα; Πάγωσε το νερό που κυκλοφορεί μέσα στα φύλλα της και την επόμενη μέρα είχε γίνει μια υπέροχη «χλαπάτσα». Μεγάλη αμέλεια από μέρους μου.

Η Καλαγχόη αγαπάει πολύ το φως, για την ακρίβεια το λατρεύει. Προσοχή όμως στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο ο οποίος αν δει τα φύλλα της απευθείας, θα τα κάψει και δε θα υπάρχει γυρισμός. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο πότισμα της. Η υπερβολική υγρασία θα της σαπίσει τις ευαίσθητες ρίζες. Οπότε ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα ελαφρόπετρας ή και άμμο στο εδαφικό μείγμα της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση και ποτίζουμε αρκετά αραιά. Καλό είναι να κάνουμε τη δοκιμή με το δάχτυλο που έχουμε αναφέρει και παλιότερα. Το βυθίζουμε μέσα στη γλάστρα και κοιτάμε αν θα μείνει λάσπη πάνω στο δάχτυλο ή θα βγει καθαρό. Είναι καλύτερα ν’ αφήσουμε τη γλάστρα λίγο απότιστη και το φυτό να κρεμάσει ελαφρά τα φύλλα του παρά να ποτίζουμε συνεχώς. Αυτό ισχύει για όλα τα φυτά. Προσπαθούμε επίσης να μη βρέχουμε τα φύλλα της γιατί θα σαπίσουν. Τα άνθη της θα μας τα χαρίσει από τις αρχές του χειμώνα έως και το τέλος της άνοιξης. Καλό είναι να κόβουμε τα λουλούδια λίγο πριν μαραθούν και να την αφήνουμε απότιστη για λίγο καιρό. Την περίοδο που δεν είναι ανθισμένη οι ανάγκες της για πότισμα ελαττώνονται.

Το καλοκαίρι επειδή αυξάνεται η διάρκεια της ημέρας μειώνεται και η ανθοφορία της. Από αρχές φθινοπώρου όμως που η νύχτα παίρνει τα πάνω της θα δούμε να σχηματίζονται και πάλι μπουμπούκια. Φυτά σαν την Καλαγχόη που αυξάνεται η ανθοφορία τους όταν μειώνεται η διάρκεια της ημέρας ονομάζονται βραχυήμερα. Ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά το μήνα θα της δώσει δύναμη να μας γεμίσει με άνθη. Είναι φυτό που μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε εύκολα. Κόβουμε ένα κλαδάκι γύρω στους 10 πόντους και αφαιρούμε τα 2 κατώτερα φύλλα. Το τοποθετούμε σε γλάστρα μέχρι το σημείο του τελευταίου φύλλου που αφαιρέσαμε, ποτίζουμε πολύ αραιά και σε 3 εβδομάδες περίπου θα έχουμε ένα νέο φυτό. Όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνουν σε σκιερό και ζεστό σημείο. Προσβάλλεται εύκολα από μελίγκρες, κοκκοειδή και τετράνυχο αν την καλλιεργούμε σε εξωτερικό χώρο και υπάρχει υγρασία στα φύλλα της. Τα ενοχλητικά έντομα θα τα δούμε είτε στους μίσχους των φύλλων, είτε στην κάτω επιφάνεια τους. Ένδειξη προσβολής είναι και η ύπαρξη ιστών σαν της αράχνης αλλά και η εμφάνιση κολλώδους ουσίας πάνω στα φύλλα.

Αν δούμε λοιπόν κάποιο απ’ όλα αυτά τα συμπτώματα ο κοντινός γεωπόνος θα μας δώσει την κατάλληλη βοήθεια. Θα τη βρούμε από 2-3 ευρώ στα φυτώρια και καλό θα είναι να μην διαλέξουμε μια ολάνθηστη αλλά κάποια που έχει ανοίξει μόνο μικρό αριθμό από αυτά. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Θα τη χαρούμε πολύ περισσότερο ανθισμένη στο σπίτι καθώς θα φουντώνει σταδιακά. Είναι καλό πριν την πάρουμε να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά να μην έχει προσβολές από έντομα…στα σημεία που είπαμε πιο πάνω. Αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνεται σε κάθε αγορά γλάστρας. Δοκιμάστε την και τ’ άνθη της θα σας αποζημιώσουν.