Καλλιέργεια superfoods στον κήπο και στην γλάστρα!

Καλλιέργεια superfoods στον κήπο και στην γλάστρα!
The Gardener

Καλλιέργεια superfoods στον κήπο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε για ποιο λόγο οι ειδικοί τα έχουν ονομάσει superfoods. Αρχικά τα φυτά αυτά είναι είτε βρώσιμα είτε κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σε μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή. Εν συνεχεία, πρόκειται για τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις.

Οι πλέον έγκυρες έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση, στις ενδεδειγμένες ποσότητες ανά περίπτωση, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε μεγάλο αριθμό ασθενειών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι ευθέως συγκρίσιμες με εκείνες πολλών φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για έναν εντελώς φυσικό τρόπο αντιμετώπισης.
Οι ομάδα των γεωπόνων του lf.gr προετοίμασε ένα λεπτομερές άρθρο σχετικά με τα πιο διαδεδομένα superfoods που με πολύ απλά βήματα μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμα και σε ένα γλαστράκι μέσα στο σπίτι σας! Πιο συγκεκριμένα:

Goji Berry. Ο super star των Superfoods


Τα αποξηραμένα αυτά μούρα περιέχουν 68% υδατάνθρακες, 12% πρωτεΐνες, 10% λίπη και 10% φυτικές ίνες σε μια συνολική θερμιδική αξία που ανέρχεται στις 370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C,  και του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία. Είναι καλή πηγή σιδήρου αλλά και πρωτεΐνης αφού μια μερίδα περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης. Επιπλέον, περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που εμποδίζουν την διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση.
Χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού, ωθώντας μας σε μικρότερη κατανάλωση φαγητού, ενισχύοντας επιπρόσθετα και τον μεταβολισμό μας.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως η συχνή κατανάλωση goji berries βοηθούν στην καταπολέμηση της υπέρτασης και του διαβήτη, μείωση των πόνων λόγω αρθρίτιδας, μείωση της πιθανότητας εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας των ματιών αλλά και αύξηση των επιπέδων ενέργειας και της καλής διάθεσης
Ενδεικτικοί τρόποι κατανάλωσης είναι να τα προσθέσετε αποξηραμένα σε γιαούρτι ή μούσλι, σε μείγμα για κέικ ή ακόμη φτιάξτε με αυτά μαρμελάδα ή smoothies.

Καλλιέργεια
Η φύτευση του φυτού μπορεί να γίνει σχεδόν όλο τον χρόνο αλλά καλύτερα αποτελέσματα έχει όταν γίνεται το φθινόπωρο και την άνοιξη μέχρι τις αρχές του Μαΐου. Οι αποστάσεις από φυτό σε φυτό θα  πρέπει να είναι στα 2 μέτρα ενώ το έδαφος χρειάζεται να είναι αρκετά πορώδες για την γρήγορη αποστράγγιση και τον καλό αερισμό του ριζικού συστήματος. Για την επαρκή λίπανση του φυτού χρησιμοποιήστε το εξαιρετικό βιολογικό λίπασμα Biosol!
Extra Info: Τα Goji Berry ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την τομάτα, την μελιτζάνα, την πιπεριά, την πατάτα και το τσίλι! Απίστευτο ε;

Σπανάκι – Δύναμη στο λεπτό!

Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμάστε τον διάσημο ήρωα Ποπάυ να τρώει σπανάκι -στο λεπτό- και να κατατροπώνει κάθε φορά τον αιώνιο αντίπαλό του, Πόλντο, για τα μάτια της αγαπημένης του Όλιβ! Πόσο τυχαία μπορεί να είναι η επιλογή του σπανακιού ως το μυστικό της δύναμης του Ποπάυ;
Η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη. Καθόλου τυχαία.
Το σπανάκι είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο στις βιταμίνες Α,Β,C, σε φυτικές ίνες, σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, ασβέστιο και σε φυσικά σίδηρο.

Η ενσωμάτωση του στην καθημερινή μας διατροφή χαρίζει λαμπερό δέρμα και μαλλιά καθώς και μια «ατσάλινη» υγεία αφού αποδεδειγμένα καθυστερεί τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων που έρχεται με το γήρας, καταπολεμά την αρθρίτιδα δρα προληπτικά απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των ωοθηκών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε σκούρα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκια, είναι ευεργετικά και για τη σεξουαλική υγεία, καθότι αποτρέπουν την απορρόφηση μερικών από τους περιβαλλοντικούς ρύπους, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι, το σίδηρο το οποίο περιέχεται στο σπανάκι δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό όταν είναι ωμό. Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνεται μαγειρεμένο. Χρησιμοποιείται στη σε αρκετές κουζίνες του κόσμου αλλά και στην παρασκευή φρέσκων χυμών και smoothies.

Καλλιέργεια
Στην καλλιέργεια είναι αρκετά εύκολο και μπορεί να ευδοκιμήσει και στο μπαλκόνι. Για την ευκολή προετοιμασία σποράς και φροντίδας του σπανακιού, αρκεί ο κατάλληλος εξοπλισμός
Σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου σε βάθους περίπου ενός εκατοστού. Σε κάθε λακκάκι ρίξτε 3-4 σπόρους και αφήστε απόσταση 30-40 εκατοστά μεταξύ τους. Κατά την συγκομιδή μπορείτε είτε να αφαιρέσετε όλο το φυτό από το χώμα είτε να κόψετε από το φυτό μόνο όσα φύλλα θέλετε αφού αυτό θα συνεχίζει να μεγαλώνει και να παράγει νέα φύλλα.
Extra Info: Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στο σπανάκι. Οι τροφές αυτές είναι το κόκκινο κρέας, τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και τα λαχανάκια Βρυξελλών(!)

           Καυκαλήθρα – Πικραλίδα – Σινάπι

Τα παραπάνω φυτά είναι αρκετά πλούσια σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, προβιταμίνη Α και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με λίπη. 

Τα φύλλα των συγκεκριμένων φυτών μπορούν να καταναλωθούν βραστά, τσιγαριστά ή να χρησιμοποιηθούν σε χορτόπιτες.  Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα σινάπης λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορούν να καταναλωθούν και ωμά-σαλάτα μαζί με κρεμμυδάκι ή πράσο. 

Μην αργείς! Καλλιέργησε superfoods στον κήπο και στο μπαλκόνι σου για να απολαμβάνεις ολόφρεσκα και νόστιμα λαχανικά κάθε εποχή του χρόνου!

Σε ενδιαφέρει η καλλιέργεια των superfoods στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου αλλά νομίζεις πως δε θα τα καταφέρεις; Επικοινώνησε με την ομάδα των γεωπόνων μας για δωρεάν συμβουλές και μυστικά για σίγουρη επιτυχία!

Κάλεσε στο 2262 100368, από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 9:00πμ έως τις 5:00μμ και ένας εξειδικευμένος γεωπόνος θα είναι στη διάθεσή σου για κάθε σου απορία! Εναλλακτικά επικοινώνησε μαζί μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ή στο [email protected]