Χρυσάνθεμο για τους νέους, αγιοδημητριάτικο για τους παλιούς!

Χρυσάνθεμο για τους νέους, αγιοδημητριάτικο για τους παλιούς!
The Gardener

Χρυσάνθεμο για τους νέους, αγιοδημητριάτικο για τους παλιούς!

Χρυσάνθεμο ή Αγιοδημητριάτικο;

"Αγιοδημητριάτικο" το λένε οι παλιοί γιατί είναι στο φόρτε του αυτές τις μέρες αλλά Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum sp., οικογένεια Asteraceae) είναι το κανονικό του. Μας το έφεραν και αυτό από τη μακρινή Ασία. Κίνα και Ιαπωνία για την ακρίβεια είναι οι μαμάδες πατρίδες. Δε σε νοιάζει όμως γιατί και στην χώρα μας μια χαρά τα πάει. Ειδικά μια εποχή περίεργη, όπως αυτή του φθινοπώρου που δεν είναι και πολλά φυτά ανθισμένα.

Το χρυσάνθεμο είναι μια πολυετής πόα που μοιάζει πολύ στη μαργαρίτα. Λογικό αφού ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Έχει άπειρες ποικιλίες που θα σου καλύψουν όλα τα γούστα. Θες χαμηλό φυτό; Έχω. Θες ψηλό; Έχω. Θες μπουκέτα; Έχω. Θες κομμένο άνθος για το βάζο; Απ'όλα έχω...Καλά μη σου πω για χρώματα; Πανδαισία, το λεξιλόγιο της Μοιραράκη είναι πολύ φτωχό. Ότι χρώμα θέλεις και σε άπειρους τόνους. Τόνους χρώμα δηλαδή. Μη σου πω και για σχήματα…άσε.

Καλλιέργεια και πότισμα χρυσάνθεμου.

Μπορείς να φυτέψεις σε γλάστρες αλλά και στο έδαφος. Χαμηλές ή νάνες ποικιλίες για τις γλάστρες και ψηλές για τον κήπο με την προϋπόθεση ότι θα τα βάλεις σε παρτέρι και θα έχουν μια κάποια στήριξη για να μη σου πλαγιάζουν από το βάρος. Δεν είναι περίεργο με το χώμα που θα το φυτέψεις, αρκεί να μη λασπώνει. Ποτίζεις ανά 2-3 μέρες το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι ποτίζεις όταν στεγνώνει η επιφάνεια του χώματος. Προσοχή μόνο να μη βρέχεις τα φύλλα του.

Πότε ανθίζει το χρυσάνθεμο;

Ανθίζει Οκτώβριο και Νοέμβριο κατά κύριο λόγο. Εγώ έχω 5 γλάστρες, που την άνοιξη έχουν μικρά κύματα ανθοφορίας. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό το χαμό, που βλέπεις μια γλάστρα μόνο άνθη αυτή την περίοδο. Αν κόβεις κιόλας τ’ άνθη που μαραίνονται θα παρατείνεις για περισσότερο καιρό την ανθοφορία του. Τακτική που στην έχω αναφέρει και για άλλα φυτά. Με το κρύο τα πάει καλά αλλά δεν είναι και για την Αλάσκα, είπαμε.

Χρυσάνθεμο και φροντίδα.

Μόλις σταματήσεις να βλέπεις λουλούδια τους κάνεις ένα κλάδεμα στους 15-20 πόντους από το έδαφος και το ανανεώνεις. Με αυτό τον τρόπο κονταίνεις τις ψηλές ποικιλίες που θα φτάσουν στο Θεό και διατηρείς πιο compact και όμορφα σχήματα στα φυτά σου. Θα φουντώσουν και πάλι και θα πάρουν γρήγορα αυτό το σφαιρικό σχήμα.
Θα τα βοηθήσεις και με λίγο λίπασμα από την άνοιξη και μετά (20-20-20, αναλογία άζωτο- φώσφορος- κάλιο). Ίσως χρειαστεί και λίγο σίδηρο. Ναι αυτόν στα φακελάκια. Είδες που θυμάσαι; Το έχουμε ξαναπεί. Όπως έχουμε ξαναπεί ότι θέλει προσοχή γιατί βάφει τα πλακάκια και όπου πέσει γενικότερα.

Άλλες πληροφορίες για το χρυσάνθεμο.

Στο πότισμα σου είπα να μη βρέχεις τα φύλλα γιατί θα δεις μαμούνια (μελίγκρες) ή άσπρη πούδρα (ωίδιο). Και να δεις μελίγκρες και ωίδιο μην τρομάξεις.

Θα μιλήσεις με την ομάδα γεωπόνων του www.lf.gr και θα σου στείλουν σπίτι το κατάλληλο φάρμακο. Τόσο εύκολά και απλά.

 Μπορείς να καλέσεις στο 2262100368, να στείλεις μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή να στείλεις email στο [email protected]. Διαλέγεις και παίρνεις.

Ακολούθησέ μας στα Social Media και μάθε πρώτος για προσφορές, προνόμια και νέα προϊόντα!

Γιατί στο lf.gr καλλιεργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης!