Οδηγός Προετοιμασίας & Καλλιέργειας Σπανακιού

Οδηγός Προετοιμασίας & Καλλιέργειας Σπανακιού

Οδηγός καλλιέργειας σπανακιού.

Το σπανάκι (Spinacea oleracea, οικογένεια Chenopodiaceae) είναι ο σημερινός μας καλεσμένος. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα φυλλώδη λαχανικά. Είναι ετήσιο ποώδες φυτό με βιολογικό κύκλο 40-60 μέρες από τη σπορά, ανάλογα πάντα με τις ποικιλίες. Είναι φυτό δίοικο, δηλαδή σε άλλο φυτό τα αρσενικά και σε άλλο φυτό τα θηλυκά άτομα. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια του ανέμου. Υπάρχουν ποικιλίες με σγουρά αλλά και με λεία φύλλα που σχηματίζουν ροζέτα. Αν η μέρα ξεπεράσει τις 13 ώρες τότε το σπανάκι σχηματίζει ανθοταξία με πολλές διακλαδώσεις. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν και τους -7° C, ενώ πάνω από τους 25° C ανθίζει και χάνει την εμπορική του αξία. 


Το έδαφος που αποδίδει καλύτερα το σπανάκι είναι το αμμοπηλώδες χωρίς να έχει πρόβλημα σε άλλους τύπους. Το άριστο pH είναι 6-7. Σε τιμές μικρότερες του 6 μπορεί να εκδηλωθούν τοξικότητες αργιλίου ενώ σε υψηλά pH παρατηρείται τροφοπενία μαγγανίου που εκδηλώνεται με κιτρίνισμα των φύλλων. Το έδαφος που θα γίνει η σπορά πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και να μην κρατάει πολύ νερό.

Είναι απαραίτητο ένα όργωμα και ένα φρεζάρισμα έτσι ώστε να ενσωματωθεί η βασική λίπανση η οποία μπορεί να είναι θειική αμμωνία  ή λιπάσματα των τύπων 16-20-0 και 20-10-0 σε ποσότητα 20-40 κιλά/στρέμμα. Αργότερα μπορεί να γίνουν διαφυλλικές λιπάνσεις με ένα λίπασμα του τύπου 30-10-10 με 400γρ/στρέμμα σε φυτά που είναι εγκατεστημένα στον αγρό ήδη δυο εβδομάδες. Ανάλογα με την ευρωστία των φυτών επαναλαμβάνουμε τις διαφυλλικές λιπάνσεις ανά 10 με 15 μέρες.

                                                  
Θέλεις προσφορά για θειική αμμωνία; Κάλεσε μας στο 2262 100368 !

Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα η σπορά γίνεται από Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο, ενώ σε περιοχές με βαρύ χειμώνα γίνεται λίγο πριν τον τελευταίο παγετό. Η σπορά μπορεί να γίνεται σταδιακά ανά δυο εβδομάδες έτσι ώστε να είναι σταδιακή και η συγκομιδή. Οι σπόροι θα βλαστήσουν στις 5-12 μέρες ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά υβρίδια με τα οποία μπορούμε να πετύχουμε μεγάλες αποδόσεις.

Μερικά από αυτά είναι το Acosta, το Spica, το Fulla (καλοκαιρινό, φθινοπωρινό) και το Magni (χειμωνιάτικο). Τα συγκεκριμένα έχουν και αρκετά μεγάλη ανοχή στον περονόσπορο. Η ποσότητα που χρειάζεται στο στρέμμα είναι γύρω στους 100.000 σπόρους (περίπου 1 κιλό). Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 25-40 εκ. μεταξύ των γραμμών και 5-10 εκ. επί της γραμμής. Το βάθος φύτευσης είναι γύρω στα 3 εκ. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 1.000-3.000 κιλά/στρέμμα με τις φθινοπωρινές καλλιέργειες να δίνουν τις υψηλότερες τιμές.

Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για την προετοιμασία της καλλιέργειας του σπανακίου επικοινώνησε με την ομάδα των γεωπόνων του www.lf.gr για να σου δώσουν ΔΩΡΕΑΝ τις τεχνικές τους συμβουλές! Κάλεσε μας στο 2262 100368

Ακολούθησέ μας και στα Social Media! Είμαστε στο Facebook & στο Instagram !