Υάκινθος, ένας πραγματικός μύθος.

Υάκινθος, ένας πραγματικός μύθος.
The Gardener

Υάκινθος, ένας πραγματικός μύθος.

Η μυθολογία λέει το εξής: 

Λίγο έξω από τη Σπάρτη έγινε το κακό. Δυο φίλοι είχαν βάλει στοίχημα για το ποιος θα πετάξει πιο μακριά το δίσκο. Οι φίλοι διασκέδαζαν για τα καλά όμως ένας τρίτος που ζήλευε αυτή τη δυνατή φιλία έκανε το κακό. Οι δύο φίλοι ήταν ο θεός Απόλλωνας και ο Υάκινθος. Ο τρίτος ήταν ο θεός Ζέφυρος. Καθώς πέταξε ο Απόλλωνας το δίσκο του, ο Ζέφυρος (δυτικός άνεμος) φύσηξε δυνατά, του άλλαξε πορεία και χτύπησε τον Υάκινθο στο κεφάλι. Το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που ο Υάκινθος σωριάστηκε στο χώμα νεκρός και το αίμα του πότισε τη γη. Ο Απόλλωνας από τη θλίψη του έκανε να φυτρώσει σε αυτό το σημείο ένα πανέμορφο λουλούδι με το όνομα του αδικοχαμένου φίλου του. Αυτά για τη μυθολογία. Για την ορθοδοξία, ο άγιος Υάκινθος γιορτάζει στις 3 Ιουλίου και είναι προστάτης της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας.

Υάκινθος ή ζουμπούλι (Hyacinthus orientalis, οικογένεια Liliaceae) λέγεται ο σημερινός μου καλεσμένος και η ομορφιά και το άρωμά του είναι μυθική. Όπως ακριβώς και η ιστορία που σου είπα πιο πάνω. Ο υάκινθος που λες, είναι ένα βολβώδες φυτό με καταγωγή τις παραμεσόγειες χώρες. Ανθίζει για 2 μήνες περίπου από Φλεβάρη μέχρι Μάρτιο- Απρίλιο, αλλά για να το συγχρονίσεις έτσι πρέπει να φυτέψεις τους βολβούς του γύρω στο Σεπτέμβριο. Τα άνθη βγαίνουν σε πολλά χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, λιλά, φούξια, μπλε και μωβ.

Λατρεύει το κρύο γι’ αυτό ανθίζει αυτή την περίοδο και το καλοκαίρι ξεραίνεται. Δε θέλει πολύ ήλιο όποτε μπορείς να τον φυτέψεις και κάτω από δέντρα αν χρειαστεί. Ας πάρω τα πράγματα λίγο από την αρχή. Ο βολβός είναι ένας υπόγειος βλαστός που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που θέλει ο υάκινθος για να μεγαλώσει. Εκτός από τον υάκινθο, με βολβούς αναπτύσσεται η τουλίπα, ο κρόκος και ο νάρκισσος. Από την κάτω πλευρά έχει τις ρίζες και από την πάνω πλευρά έχει έναν οφθαλμό που θα βλαστίσει και θα σου δώσει το άνθος. Βάλε στο μυαλό σου το κρεμμύδι. Ο βολβός λοιπόν για ν’ αναπτυχθεί, θέλει ελαφρύ έδαφος για να μη δέχεται πιέσεις. Άρα θες χώμα αμμώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία με πολύ καλή στράγγιση για να μη σου σαπίσει. Είτε τον φυτέψεις απευθείας στο έδαφος είτε σε γλάστρα, ένα τέτοιο μείγμα θα σου δώσει τα σωστά αποτελέσματα.

Το φύτεμα θέλει λίγο τέχνη χωρίς να είναι χημεία βέβαια. Αν έχεις ένα βολβό με μέγιστη διάμετρο 5 πόντους θα τον φυτέψεις σε διπλάσιο ή τριπλάσιο βάθος, 10-15 πόντους δηλαδή. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να βιαστείς την ώρα της τοποθέτησης στην τρύπα και τον βάλεις ανάποδα. Αν το κάνεις, ο βολβός θα δει τα ραδίκια ανάποδα κι εσύ θα δεις το απόλυτο τίποτα γιατί δε θ’ ανθίσει ποτέ. Λίγο προσοχή και θα δεις ότι η κάτω πλευρά είναι πιο στρογγυλή, ενώ η πάνω πιο μυτερή.

Προσοχή θέλει και στο πότισμα αν και σου είπα πως θέλει ελαφρύ χώμα. Επειδή έχει ανάγκη από αρκετό νερό πρέπει να έχεις το νου σου, για να μη σαπίσει από υπερβολική δόση. Αν καταφέρεις να κρατάς το χώμα νωπό είσαι σε καλό δρόμο. Δε θέλει ούτε λάσπη, ούτε ξηρασία. Όταν θα φυτέψεις το βολβό ρίξε λίγο λίπασμα, πλούσιο σε φώσφορο, σε μορφή κόκκων. Μόλις βλαστίσει μπορείς λιπαίνεις με υγρό λίπασμα που έχει πιο άμεσα αποτελέσματα.

Μόλις ζεστάνει πολύ ο καιρός και ξεραθεί ο βλαστός είναι ώρα να σκάψεις και να βγάλεις το βολβό από το χώμα. Τον καθαρίζεις ώστε να μην έχει ξένα σώματα και τον κρατάς σε δροσερό και σκιερό μέρος. Το επόμενο φθινόπωρο θα τον χρησιμοποιήσεις πάλι και θα σου χαρίσει τα υπέροχα άνθη με το άρωμα τους. Είναι πολύ πιθανό δίπλα στο βολβό σου καθώς τον ξεθάβεις να δεις κι άλλους μικρότερους. Συγχαρητήρια γιατί μόλις αυξήθηκαν τα φυτά που θα χαρείς την επόμενη χρονιά!

Αν διαλέξεις να φυτέψεις απευθείας στο χώμα έξω στον κήπο σου δεν είναι ανάγκη να βγάλεις τους βολβούς όταν ξεραθεί ο βλαστός τους. Καλό είναι μόνο να έχει οριοθετήσει το μέρος για να μη φυτέψεις κάτι άλλο αν ξεχαστείς. Αν πας στην πιο συχνή λύση της γλάστρας καλό είναι να τους αφαιρέσεις από το χώμα και να τους φυλάξεις σε συνθήκες σαν αυτές που σου είπα πιο πάνω.

 Αν πάλι διαλέξεις να κάνεις υδροπονία (καλλιέργεια σε νερό) πρέπει να προμηθευτείς το γυάλινο δοχείο που έχει σχήμα κλεψύδρας. Τοποθετείς το βολβό με το πλατύ μέρος προς τα κάτω και το μυτερό πάνω. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις νερό βροχής το οποίο θα είναι τόσο ώστε να μην ακουμπάει το βολβό. Αφήνεις το δοχείο σε σημείο με λίγο φως και αρκετό κρύο. Μόλις μεγαλώσουν οι ρίζες κι έρθουν σ’ επαφή με το νερό και από την πάνω πλευρά ο βλαστός φτάσει τους 5 πόντους, μπορείς να το μεταφέρεις σε πιο ζεστό σημείο αλλά πάλι με λίγο φως. Με το που ανθίσει μπορείς να το πας όπου θέλεις. Δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Θα βρεις βολβούς στα ηλεκτρονικά ράφια του www.lf.gr από 1,90€ με κάθε συσκευασία να περιλαμβάνει 2-3 βολβούς και η γυάλινη «κλεψύδρα» κάνει 3€.  Από τη στιγμή που θα έχεις το βολβό και για επόμενες φυτεύσεις αξίζει να κάνεις μια τέτοια επένδυση. Μπορείς να κάνεις πανέμορφες συνθέσεις αν τον συνδυάσεις με πανσέδες, πρίμουλες, τουλίπες ή νάρκισσους.

Μόλις δεις και μυρίσεις θα ξέρεις πως έπραξες σωστά.