Βουκαμβίλια, η αναρριχώμενη ομορφιά!

Βουκαμβίλια, η αναρριχώμενη ομορφιά!
The Gardener

Βουκαμβίλια = ελληνικό καλοκαίρι! 

Βουκαμβίλια που θυμίζει Κυκλάδες!

Σκέφτεσαι πλακόστρωτα και ασπρισμένα σπίτια με μπλε παράθυρα. Κυκλάδες σου έρχονται αμέσως στο μυαλό και όχι άδικα. Εκεί μέσα στα στενά σοκάκια, ξεπροβάλει από το πουθενά ένας κορμός και δημιουργεί μια χρωματιστή ομπρέλα πάνω από το κεφάλι σου. Η γιαγιά που κάθεται και πλέκει με το βελονάκι στο πλατύσκαλο σε κοιτάει και γελάει με ύφος. Δε θέλει κόπο παιδί μου, τρόπο θέλει.

Γενικές πληροφορίες για τη βουκαμβίλια.

Η Βουκαμβίλια ή Μπουκαμβίλια (Bougainvillea sp, οικογένεια Nyctaginaceae) είναι ένας αναρριχώμενος ημιαειθαλής φυλλοβόλος θάμνος που υπό προϋποθέσεις και…κλάδεμα μπορεί να γίνει δέντρο, να φτάσει τα 10 μέτρα και να δημιουργήσει χρωματιστές ομπρέλες. Ήρθε από την Νότια Αμερική και στο κλίμα της χώρας μας κόλλησε μια χαρά. Ειδικά στις νότιες περιοχές της Ελλάδας και ακόμα περισσότερο στα νησιά των Κυκλάδων η βουκαμβίλια με τα λευκά, ροζ, κόκκινα, μωβ αλλά και κίτρινα βράκτια φύλλα στολίζει μπαλκόνια και αυλές, χρόνια τώρα.
Μια σημαντική λεπτομέρεια, πολλοί νομίζουν ότι τα χρωματιστά μέρη είναι άνθη. Λάθος. Τα άνθη της βουκαμβίλιας είναι πολύ μικρά λευκά ή κίτρινα και περιβάλλονται από τα χρωματιστά βράκτια φύλλα. Σας θυμίζει κάτι; Φυσικά, είναι παρόμοια περίπτωση με αυτή του αλεξανδρινού. 

Φύτευση βουκαμβίλιας.

Πριν αποφασίσει κάποιος να φυτέψει να βουκαμβίλια, πρέπει να σκεφτεί ότι σα φυλλοβόλο φυτό ρίχνει τα φύλλα του. Στον κήπο δεν είναι πρόβλημα γιατί σύντομα θα γίνουν λίπασμα, αλλά στο μπαλκόνι χρειάζεται συχνό σκούπισμα. Αν είσαι οκ με αυτό συνεχίζεις. Στην περιοχή σου ο χειμώνας είναι κρύος; Η βουκαμβίλια παγώνει όταν η θερμοκρασία πέσει λίγους βαθμούς κάτω από το μηδέν. Είσαι οκ και με αυτό; Πάμε ένα βήμα παρακάτω. Για να δώσει πλούσια ανθοφορία θέλει να τη βλέπει τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα ο ήλιος. Είσαι οκ και με αυτό; Τότε είσαι έτοιμος να αποκτήσεις μια.  

Στο χώμα ή στη γλάστρα θα τη βάλεις σε σημείο με πλούσια ηλιοφάνεια που δε θα το χτυπάνε οι βόρειοι άνεμοι. Διάλεξε τη νότια περιοχή του σπιτιού σου γιατί συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά και φύτεψε την κοντά σε σημείο που θα μπορεί ν’ αναρριχηθεί και να ξεδιπλώσει το μεγαλείο της. Στο χώμα ρίχνεις κοπριά και κάνεις ένα ανακάτεμα για να είναι αφράτο. Στη γλάστρα ελαφρόπετρα και περλίτης σε συνδυασμό με χώμα για εξωτερικούς χώρους είναι το ιδανικό. Καλό θα είναι το πιατάκι να μην ακουμπάει στη γλάστρα για να μην έχεις σαπίσματα στις ρίζες. 

Πότε να ποτίζεις τη βουκαμβίλια.

Η βουκαμβίλια αντέχει στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και αυτό την κάνει ιδανική για παραθαλάσσιες περιοχές. Εκτός αυτού αντέχει και στην ξηρασία αρκετά. Άρα δεν ποτίζεις πολύ συχνά γιατί κάτι τέτοιο είτε θα κιτρινίσει τα φύλλα, είτε δε θα έχεις πλούσια ανθοφορία και το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να ξεραθεί το φυτό από σάπισμα των ριζών όπως είπα και πιο πάνω. Στη γλάστρα όταν το χώμα φαίνεται στεγνό καλό είναι να ποτίζεις.  

Φροντίδα και θρέψη βουκαμβίλιας.

Για να πάρει το φυτό δύναμη και να έχει πλούσια ανθοφορία, από τις αρχές της άνοιξης έως και το φθινόπωρο, η χωνεμένη κοπριά είναι ότι πρέπει. Ή βιολογική ακτιβοζίνη. Αν θες να ρίξεις λίπασμα προτίμησε κάποιο που είναι πλούσιο σε φώσφορο και από ιχνοστοιχεία σίδηρο και μαγνήσιο. Καλό είναι ν’ αποφύγεις λιπάσματα πλούσια σε άζωτο γιατί θα γεμίσεις πράσινο…αλλά λουλούδι…γιοκ. Επίσης είναι σημαντικό να λιπαίνεις 1-2 μέρες μετά από το πότισμα και για τις επόμενες 2 μέρες μην ποτίζεις πάλι. Όταν σταματάει η ανθοφορία σταματάει και η λίπανση. Αυτός είναι κανόνας για όλα τα φυτά. 

Κλάδεμα βουκαμβίλιας. Τι πρέπει να ξέρεις.

Στη βουκαμβίλια, εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ έχεις και το καρπούζι, που σημαίνει ότι κλαδεύεις όπως θέλεις και όσο θέλεις. Ξερά κλαδιά και χλωρά που πάνε εκεί δε θέλεις καλό είναι να τ’ αφαιρείς. Καλά ακονισμένο κλαδευτήρι που πρώτα έχει απολυμανθεί με οινόπνευμα θα βοηθήσει να γίνουν σωστές και καθαρές τομές. Μπορείς να δέσεις τους χλωρούς βλαστούς και να τους κατευθύνεις με αυτό τον τρόπο στα σημεία που θέλεις δημιουργώντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσοχή όμως να μην κάνεις σφικτά δεσίματα γιατί όσο μεγαλώνει ο βλαστός θα τον πληγώνεις. 

Ποικιλίες βουκαμβίλιας για το τέλος!

Η Bougainvillea spectabilis είναι η πιο κοινή ποικιλία που φυτεύεται σε νησιά και σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Η Bougainvillea glabra είναι η λεγόμενη άγρια βουκαμβίλια που έχει μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο και μπορεί να φυτευτεί και σε πιο βόρειες περιοχές. Πάντα όμως στην νότια πλευρά του κήπου και στην πιο προστατευμένη. Αυτή έχω κι εγώ στο μπαλκόνι μου. Η Bougainvillea alba έχει λευκά βράκτια φύλλα και είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο σε συνδυασμό με τις «κόκκινες» ποικιλίες για να κάνει χρωματιστές κρεβατίνες. Όποια και να διαλέξεις, ανάλογα πάντα με το μέρος που θα τη βάλεις, ακόμα και σε μια τρύπα μισού μέτρου δίπλα σ’ ένα τοίχο μπορεί να κάνει θαύματα. Το είπε και η γιαγιά. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 

Η ομάδα του lf.gr είναι πάντα διαθέσιμη για δωρέαν συμβουλές και πληροφορίες για τα φυτά σου!
Κάλεσέ μας στο 2262100368 ή στείλε μας μήνυμα στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!