Σίγουρα με έχεις δει αλλά δε ξέρεις το όνομά μου!

Σίγουρα με έχεις δει αλλά δε ξέρεις το όνομά μου!
The Gardener

Αγλάονημα, ο φίλος του σπιτίου σου!

Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη…Που σας πήγα πάλι. Όχι δεν είναι άλλη μια αποστολή για το Ράμπο, ούτε μέρη για «εναλλακτικό» τουρισμό. Είναι μέρη που θα βρούμε σε αφθονία το επόμενο φυτό που θα σας παρουσιάσω. Συνεχίζοντας τον καλλωπισμό των εσωτερικών μας χώρων ήρθε η ώρα να σας πω για το Αγλαόνημα ή Αγλαόνεμα (Aglaonema sp.). 

Σίγουρα θα το έχετε δει σε πολλά σπίτια που θα έχετε επισκεφτεί. Ωραία λαμπερά φύλλα, μακρόστενα ή οβάλ, ανάλογα με την ποικιλία που έχει διαλέξει ο καθένας αλλά με κοινό χαρακτηριστικό το συνδυασμό πράσινου και κίτρινου χρώματος. Φυτό εύκολο χωρίς πολλές απαιτήσεις οπότε και ιδανικό για νέους κηπουρούς αλλά και ανθρώπους με βαρύ πρόγραμμα που θέλουν αλλά δεν προλαβαίνουν. Είναι και αυτό, όπως και η δράκαινα που έχουμε δει παλιότερα, στη λίστα της NASA με τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από ρύπουςΑφού κάνει για τους διαστημικούς σταθμούς φανταστείτε πόσο καλό κάνει σα φυσικό φίλτρο και για τo σπίτι μας.



Αγλαόνημα σημαίνει λαμπερό νήμα και πήρε αυτό το όνομα από τα νήματα των ανθήρων των μικροσκοπικών λουλουδιών του. Μην περιμένετε βέβαια να τα δείτε μέσα στο σπίτι σας γιατί πολύ απλά δε βγάζει λουλούδια σ’ εσωτερικό χώρο παρά μόνο στον τόπο καταγωγής του. Εμείς θ’ αρκεστούμε στα εντυπωσιακά φύλλα του. Μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο σε ύψος αν και στην αγορά υπ
άρχουν πολλές compact ποικιλίες. Είναι φυτό που δε θέλει απευθείας φως γιατί καίγονται τα φύλλα του. Οπότε αν το βάλουμε κοντά στο παράθυρο πάντα έχουμε τραβηγμένη την κουρτίνα, αλλιώς όπου αλλού θέλουμε ακόμα και σε σκοτεινά σημεία.



Έντονο φως όμως θα δ
ώσει πιο έντονους χρωματισμούς στα φύλλα του. Είναι ευαίσθητο στα κρύα ρεύματα όποτε δεν βάζουμε στην είσοδο ή τη σκάλα του σπιτιού μας. Λογικά σκεπτόμενοι είναι και χαζό, γιατί αφήνουμε εκτός σπιτιού το φυσικό μας «φίλτρο». Κρυώνει… κρυώνει πολύ, αλλά δε θα το βάλουμε δίπλα στο καλοριφέρ. Θερμοκρασίες από 18-300C θα του αρέσουν πολύ. Το φυτεύουμε σε γλάστρες με χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Προσέχουμε να μη μένει νερό στο πιατάκι κάτω από τη γλάστρα γιατί…το χάσαμε το κορμί πατριώτη. Για να μην έχουμε τέτοιο θέμα μπορούμε να βάλουμε τη γλάστρα σε βάση έτσι ώστε να στάζει το πλεονάζον νερό. Ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα ή και λίγο αργότερα.

Λίπασμα χρειάζεται ελάχιστο. Θα πάρουμε ένα υδατοδιαλυτό για φυτά εσωτερικού χώρου και θα ρίχνουμε μικρές ποσότητες μόνο άνοιξη και καλοκαίρι αραιά και που. Κάτι που έχουν ανάγκη τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το καθάρισμα της σκόνης από τα φύλλα τους. Μέσα στο σπίτι βροχή δεν πέφτει για να τα πλύνει άρα πρέπει να βάλουμε εμείς το χέρι μας. Παίρνουμε ένα βρεγμένο πανί, περνάμε τα φύλλα και 
έτσι αυξάνουμε τη φωτοσυνθετική τους ικανότητα. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε αν έχουν σχηματιστεί λευκές κηλίδες σα βαμβάκι (ψευδόκοκκοι) στην κάτω πλευρά των φύλλων ή αν υπάρχουν μικρά έντομα (ψώρες-κοκκοειδή) ή αραχνούλες (τετράνυχοι).
Αν δούμε κάποιον από τους 
τρεις αυτούς εχθρούς βάζουμε σε λίγο βαμβάκι οινόπνευμα και καθαρίζουμε τα φύλλα. Οικολογικά κι εύκολα. Δε θέλουμε ραντίσματα με φάρμακα μέσα σε κλειστούς χώρους, πόσο μάλλον μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αν δούμε κίτρινα φύλλα ελαττώνουμε το πότισμα. Αν δούμε ξεθωριασμένα φύλλα τότε έχουμε τη γλάστρα σε σκοτεινό σημείο ή του λείπει λίπασμα. Ξεκινάμε με μεταφορά σε πιο φωτεινή θέση και αν συνεχιστεί το σύμπτωμα λιπαίνουμε. Αν δούμε καφέτιασμα στις άκρες των φύλλων μάλλον το παρακάναμε με το λίπασμα
Μπορούμε να φτιάξουμε κι άλλες γλάστρες αν κόψουμε μερικά φύλλα από το μητρικό φυτό και βάλουμε τους μίσχους (κοτσάνια) μέσα σ’ ένα ποτήρι με νερό. Σύντομα θα δούμε να σχηματίζονται ρίζες μέσα στο ποτηράκι οπότε μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρα με χώμα. Έτσι μας μένουν δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η ικανοποίηση ότι δημιουργήσαμε το δικό μας φυτό και το δεύτερο είναι…ευρώ στην τσέπη. Μια μικρή προσοχή χρειάζεται με τους χυμούς που υπάρχουν στα φύλλα και στους μίσχους γιατί μπορούν να μας προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς. Εεεεε ας μην πάμε να το παίξουμε Πυθίες με το Αγλαόνημα, δεν υπάρχει λόγος. Η συνηθέστερη ποικιλία που θα βρούμε στα φυτώρια είναι η Silver Queen και η τιμή της ξεκινάει από 10-15 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Αξίζει να τραβήξει την προσοχή μας.

Έαν θέλεις να διαβάσεις ένα άρθρο για το αγαπημένο σου φυτό στείλε μας μήνυμα στο [email protected] και απλά πες μας το όνομά του!