Μαμουνο..therapy part 1.0

Μαμουνο..therapy part 1.0
The Gardener

Μαμουνο..therapy part 1.0

Εντάξει, τώρα που βγάζω αυτό το άρθρο ξέρω ότι οι μισοί από εσάς είστε στις πυρετώδεις ετοιμασίες για την Κυριακή του Πάσχα (άσπρισμα αυλής, πέρασμα το αρνί, καθάρισμα εντεράκια, κλπ) και οι άλλοι μισοί βολτάρετε ανά την Ελλάδα με τη μαγειρίτσα να κυριαρχεί στο νου σας.

Παρόλα αυτά, επειδή θα είστε στη φύση και στο ύπαιθρο ίσως συναντήσετε μερικά μαμούνια ή αλλιώς έντομα και ακάρεα που αναπτύσσονται εξαιτίας των θερμοκρασιών και καλό θα ήταν να ξέρετε πως θα τα αντιμετωπίσετε με οικολογικά φάρμακα. Πριν ξεκινήσω τις οδηγίες παρασκευής θα ήθελα να σημειώσετε πως τα οικολογικά φάρμακα πρέπει να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο με αυτά του εμπορίου, δηλαδή δεν πρέπει να εφαρμόζονται όταν βρέχει, όταν έχει πολύ ήλιο και ζέστη και επίσης όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι.
Επίσης, πρέπει να εφαρμόζονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Η μόνη διαφορά είναι πως τα ιδιοσκευάσματα αυτά θέλουν επαναλαμβανόμενες εφαρμογές για να μπορέσουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εν αρχή ήν...η ακρίδα, που τρώει τα τρυφερά φύλλα της νέας βλάστησης που έχουν βγάλει τα λουλούδια ή τα λαχανικά μας. Σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι βάζουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και 3 κουταλιές της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 1 βράδυ να ηρεμήσει. Την άλλη μέρα αδειάζουμε το υγρό σε άλλο δοχείο, χωρίς να πέσει το ίζημα (κατακάθι), και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία ζαχαροπλαστικής και 1 κουταλιά της σούπας παιδικό σαμπουάν. Το μείγμα μας είναι έτοιμο να μπει σε ψεκαστήρα και να λούσουμε τα φυτά μας. 

Συνεχίζουμε με τον Αλευρώδη. Είναι ένα μικρό λευκό έντομο σα μύγα που αγαπάει τα εσπεριδοειδή και πάει και κρύβεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σ’ έντονη προσβολή το φύλλο ασπρίζει σα να έχει βαμβάκι. Σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 20 γραμμάρια. πράσινο σαπούνι και 10 γραμμάρια μπλε οινόπνευμα, ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε τα φύλλα 2 φορές τη βδομάδα και παρακολουθούμε αν ελαττώνεται ο πληθυσμός τους. Αυτό το σκεύασμα έχει ευρύ φάσμα δράσης γιατί εξολοθρεύει μελίγκρες(αφίδες), τετράνυχο, βαμβακάδα και βρωμούσες. Ένα δεύτερο σκεύασμα είναι το εξής : σε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά. Από το μείγμα αυτό παίρνουμε 8 κουταλιές της σούπας και τις ρίχνουμε σε 1 λίτρο νερό, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στον ψεκαστήρα. Ψεκάζουμε 2-3 φορές το μήνα κι εξαφανίζεται ο αλευρώδης αλλά και η μελίγκρα. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον αλευρώδη αλλά και τη μελίγκρα με κίτρινες κολλητικές παγίδες. Αν δε θέλουμε ν’ αγοράσουμε μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα. Παίρνουμε κίτρινα πλαστικά πιατάκια και αν βάλουμε κόλλα για ποντίκια η παγίδα μας είναι έτοιμη. Την άνοιξη μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 20 °C βάζουμε τις παγίδες και πιάνουμε τα «κακά» έντομα.   

Η Βαμβακάδα αγαπάει εσπεριδοειδή κι ελιές, οπότε αν έχουμε στο μπαλκόνι μας θα μας επισκεφτεί σίγουρα. Το μείγμα με το σαπουνόνερο και το οινόπνευμα που ανέφερα παραπάνω είναι ένα κι ένα.

Τελευταίος για το πρώτο μέρος θα είναι ο Θρίπας. Λίγο περίεργος ο τρόπος που παρασκευάζεται το "φάρμακο" αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Λοιπόν, ο θρίπας είναι ένα μικρό κίτρινο μακρόστενο έντομο που λατρεύει τις πιπεριές αλλά και πολλά από τα λουλούδια μας. Μαζεύουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού προσβεβλημένα φύλλα από θρίπα, μαζί με τα έντομα πάνω. Τα πολτοποιούμε μ’ ένα γουδί και ρίχνουμε τον πολτό μέσα σε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε το υγρό. Αφού κρυώσει το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε και τα φύλλα. Σας είπα περίεργος ο τρόπος παρασκευής. Είναι αποτελεσματικό όμως και για τις μελίγκρες. 2-3 ψεκασμοί είναι αρκετοί. Μπορούμε με μπλε κολλητικές παγίδες να περιορίσουμε τον θρίπα. Τον τρόπο κατασκευής τον είπαμε κι αυτόν. 

Αυτό ήταν το πρώτο μέρος για τα "οικολογικά όπλα" απέναντι στα έντομα και τα ακάρεα της άνοιξης.
Πάντως, εάν δεν έχετε χρόνο και διάθεση για μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα γωπόνων του lf.gr για να μπορέσετε να δώσετε λύση στο προβλήμα σας.
Καλέστε στο +30 2262 100368, στείλε μας μήνυμα στο Facebook (και κάντε και like) ή με email στο [email protected]

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους! 

Κώστας a.k.a. The Gardener