Καλλιέργεια Λαχανικών το Χειμώνα (μέρος 2ο)

Καλλιέργεια Λαχανικών το Χειμώνα (μέρος 2ο)
The Gardener

Καλλιέργεια λαχανικών το χειμώνα (μέρος 2ο)

Καλλιέργεια λαχανικών το χειμώνα (μέρος 2ο)

Η καλλιέργεια λαχανικών το χειμώνα δε μπορεί να αφήσει εκτός το κουνουπίδι και το λάχανο!
Βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη καλλιέργεια απαιτεί οργάνωση και συνέπεια. Με τα κατάλληλα αξεσουάρ αλλά και την απαιτούμενη προσοχή, θα έχετε σίγουρα αποτελέσματα.!

Φύτεψε σπόρους λάχανο!

Το λάχανο είναι φυτό διετές, ποώδες και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών. Ο βλαστός του είναι κοντός και δεν ξεπερνάει τα 35 εκατοστά μέχρι να ανθοφορήσει. Τα φύλλα του βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο με στήριγμα ένα σαρκώδες στέλεχος που αποτελεί τον κύριο άξονα του λάχανου.

Καλλιέργεια λάχανου

Οι απαιτήσεις του λάχανου σε νερό είναι μεγάλες. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά αλλά κανονικά γιατί μεγάλες ποσότητες νερού πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλη επέκταση των ριζών και εξασθένιση του φυτού. Το λάχανο αναπτύσσεται κανονικά σε θερμοκρασίες από 15-18 βαθμούς. Το φυτό αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μία ποικιλία αντέχει και μέχρι τους -10 βαθμούς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες όπως Γιαννιώτικα, Αλσατίας, Πρώιμα Νάντης, άσπρα Σαβοΐας και άλλες. Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ανόργανα στοιχεία άκρως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σπόροι κουνουπίδι για επιτυχημένη καλλιέργεια


Το κουνουπίδι είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Βράσσικα. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο. Το κουνουπίδι καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του.

Καλλιέργεια κουνουπιδιού

Από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο σπέρνεται σε φυτώρια και μετά την πάροδο 1 μήνα, αφού βλαστήσουν, τα μικρά αυτά φυτάρια μεταφυτεύονται στο χωράφι. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές. Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του. Μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ύδρευση. Όταν η ανθοκεφαλή πάρει το συνηθισμένο σχήμα κόβεται μαζί με 3-4 φύλλα που την προστατεύουν κατά τη μεταφορά και από το φως. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η διατροφική του αξία συμπεριλαμβάνει: πρωτεΐνες, σάκχαρα, υδατάνθρακες, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο κ.α. Το κουνουπίδι αποτελεί μια πλούσια πηγή λήψης διατροφικών στοιχείων και παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βρες όλους τους σπόρους λαχανικών για το χειμώνα!

Στα ηλεκτρονικά ράφια του lf.gr θα βρείτε σπόρους λαχανικών για να καλλιέργήσεις στον κήπο ή στο μποστάνι σου. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικιακή σας καλλιέργεια και ποιοι είναι οι κατάλληλοι σπόροι λαχανικών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο +30 2262100368,
 με e-mail στο [email protected] ή με μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook.