Καλλιέργεια Λαχανικών στον κήπο σας, ακόμα και τον χειμώνα!
Η οικιακή καλλιέργεια εποχικών λαχανικών & κηπευτικών έχει αρχίσει και "εισβάλει" στα νοικοκυριά.
Από τη μια, η ανάγκη για ελεγχόμενη προέλευση τροφίμων στο καθημερινό τραπέζι και από την άλλη η χαρά της συγκομιδής, έχουν δημιουργήσει μια νέα τάση στο τομέα της διατροφής.
Όσοι από εσάς είστε "μερακλήδες" και θέλετε να απολαμβάνετε ολόφρεσκα και πεντανόστιμα τρόφιμα, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε ακόμα και στο μπαλκόνι σας την καλλιέργεια λαχανικών.
Η καλλιέργεια στο σπίτι απαιτεί οργάνωση και συνέπεια. Με τα κατάλληλα αξεσουάρ αλλά και την απαιτούμενη προσοχή θα έχετε σίγουρα αποτελέσματα.
Συγκεντρώσαμε για εσάς όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πιο δημοφιλή χειμερινά λαχανικά και σας τα παρουσιάζουμε.
Φύτεψε σπόρους μπρόκολο!
Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Κράμβη. Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλουν από πράσινη, μωβ η σκούρο πορτοκαλί ανάλογα με το είδος. Το μπρόκολο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με τη σπορά είτε απευθείας στους αγρούς είτε σε σπορεία και στη συνέχεια, αφού βγουν τα φυτάρια, γίνεται η μεταφύτευση. Το μπρόκολο ευνοείται από την υγρασία και θέλει καλό πότισμα όταν φυτευτεί. Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τα μπρόκολα από σπόρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε να φυτεύετε τους σπόρους σε σπορείο στα μέσα του καλοκαιριού.
Καλλιέργεια Μπρόκολου
Σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος τα 7 με 10 εκατοστά, θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα και θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά σημαντικά συστατικά του μπρόκολου τα οποία συμβάλλουν στην διατροφική μας αξία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, λουτεΐνη, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο κ.α. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική.
Καλλιέργησε σπαράγγι, είναι απλό!
Το Σπαράγγι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια». Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διατροφικές του ιδιότητες, γι' αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του. Ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, ώστε το φυτό να εισέλθει σε λήθαργο. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των βλαστών και την παραγωγή. Τα σπαράγγια ευδοκιμούν σε όλους τους τύπους εδαφών. Ως τρόφιμο το σπαράγγι είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες όπως: Ασβέστιο, Φώσφορος, Σίδηρο, Βιταμίνη Β1, Β2, Β7, C, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο κ.α.Tο Σπαράγγι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια». Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διατροφικές του ιδιότητες, γι' αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του. Ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, ώστε το φυτό να εισέλθει σε λήθαργο. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των βλαστών και την παραγωγή. Τα σπαράγγια ευδοκιμούν σε όλους τους τύπους εδαφών. Ως τρόφιμο το σπαράγγι είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες όπως: Ασβέστιο, Φώσφορος, Σίδηρο, Βιταμίνη Β1, Β2, Β7, C, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο κ.α.