Ημερολόγιο Αγροκτήματος: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ημερολόγιο Αγροκτήματος: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
The Gardener

Ημερολόγιο Αγροκτήματος: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο μήνας πριν την Άνοιξη δεν είναι και τόσο αδιάφορος! Έχει "δουλίτσες" για όσους είναι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αγρότες!
Παρακάτω θα αναφέρουμε τι ακριβώς μπορείτε να φυτεύσετε, να καλλιεργήσετε αλλά και  ποια φρούτα ή λαχανικά είναι κατάλληλα για συγκομιδή.
Μπορείτε να σπείρετε: σπανάκια, σέσκουλα, πράσα. Ξεκινήστε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο.
Μπορείτε να φυτεύσετε: κρεμμύδια – σκόρδα για ξερά το καλοκαίρι και συμπληρώστε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή. 
Μεταφυτεύστε: μαρούλια, πράσα, αγκινάρες.
Για την συγκομιδή: λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμόντα, μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, κρεμμύδια χλωρά, σκόρδα χλωρά, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο. 

Δεντροκομικές εργασίες
Καθώς η εποχή πλησιάζει την άνοιξη, οι δεντροκομικές εργασίες θα πρέπει να γίνονται επείγουσες κυρίως για τους οπωροκήπους όπου τα κλαδέματα πρέπει να γίνονται γρήγορα. Καλό θα ήταν να δώσετε προτεραιότητα στα οπωροφόρα με σειρά προτιμήσεως τις ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, κερασιές, συκιές, αχλαδιές, κυδωνιές και τέλος τις μηλιές. Σε πολλές περιπτώσεις όπως τους ξηρούς και ελαφρούς τόπους ή στα συνεκτικά εδάφη, οι φυτεύσεις των οπωροφόρων θα πρέπει να επισπεύδονται σε περίπτωση που δεν έγιναν νωρίτερα. Σημαντικό είναι να φυτεύονται σύντομα και τα αειθαλή οπωροφόρα.

Ο Φεβρουάριος είναι η ιδανική εποχή ώστε να κοπούν και να διατηρηθούν τα αναγκαία εμβόλια μέσα σε νωπή άμμο σε ψυχρό μέρος, για να χρησιμοποιηθούν για τους πρώιμους ενοφθαλισμούς ή εγκεντρισμούς. Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων και οι προετοιμασίες των βραγιών σε επικείμενες σπορές. Κόβονται μοσχεύματα κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φουντουκιάς κ.α. και παραχώνονται σε θερμό και ελαφρό μέρος με σκοπό να φυτευτούν αργότερα. Επίσης ενστρωματώνονται οι σπόροι μηλιάς, αχλαδιάς, μαχλεπίου και κερασιάς σε καθαρή άμμο και διατηρούνται μέχρι της προβλαστήσεώς τους σε περιβάλλον θερμό και προφυλαγμένο. 

Καλό θα ήταν να προετομαστείτε και για την αναζήτηση αλλά και καταστροφή αυγών και προνυμφών τα οποία αποτελούν απειλή για τις καλλιέργειες σας. Στις δεντροκομικές σας εργασίες περιλαμβάνεται και το κάψιμο ξηρών φύλλων και καρπών διότι περικλείουν έντομα και σπόρια πολλών ασθενειών. Τους κορμούς και τα χοντρά κλαδιά μπορείτε να επαλείψετε με γαλάκτωμα ασβέστη. Σημαντικό είναι πως κατά τον Φεβρουάριο ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη τα ίδια είδη και οι ποικιλίες που υπάρχουν από τον προηγούμενο μήνα.

Βότανα που μπορείτε να φυτεύσετε: αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο ακόμη και μικρά παρακλάδια. 

Γενικές εργασίες και φροντίδες:
Σκαλίστε τα λαχανικά σας και προσθέστε κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα. Το ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά σας αλλά και η συγκομιδή και αποξήρανση όπως η τσουκνίδα, την οποία κρατάτε αποξηραμένη ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα και προστασία των φυτών μας. Μην ξεχάσετε να ψεκάσετε με χειμερινό πολτό ή χαλκό τα δένδρα σας. 

Η ομάδα γεωπόνων του lf.gr είναι στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση ή πληροφορία για που θέλετε σχετικά με την καλλιέργειά σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας στο +30 2262 100368, με email στο [email protected] ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook.


Πηγή: www.ftiaxno.gr