Η επίκαιρη Πασχαλιά!

Η επίκαιρη Πασχαλιά!
The Gardener

Η επίκαιρη Πασχαλιά!

Προετοιμάζομαι ψυχολογικά για το Πάσχα που πλησιάζει και το μυαλό μου περιστρέφεται γύρω-γύρω, όπως ο οβελίας και το κοκορέτσι (για τους μερκαλήδες) από τις ανοιξιάτικες και εορταστικές αυτές ημέρες! Και εκεί που περιστρέφεται ο νους, τσουπ πέφτω πάνω στο φυτό Πασχαλιά! Τι, δε το ξέρεις; Θα το μάθεις!


Η Πασχαλιά (Syringa vulgaris, οικογένεια Oleaceae) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με βαθυπράσινα φύλλα και άνθη μωβ, λιλά, μπλε κίτρινα και λευκά. Οι πιο συνηθισμένες πασχαλιές έχουν μωβ άνθη. Η ανθοφορία της πασχαλιάς δεν έχει μακρά διάρκεια αλλά για το λίγο αυτό χρονικό διάστημα που θα μας κάνει τη χάρη ν’ ανθίσει το άρωμά της, απλά δεν υπάρχει.


Στον κήπο θα τη φυτέψουμε μόνη της ή πολλές μαζί για να δημιουργήσουμε μπορντούρες ή φράχτες. Αν θέλουμε να φτιάξουμε φράχτη φυτεύουμε κάθε φυτό με αποστάσεις 2 μέτρα το ένα από το άλλο γιατί έχει την τάση ν’ απλώνει . Όποια εκδοχή και να διαλέξουμε θα πρέπει να τη βάλουμε σε θέση που τη βλέπει πολύ ο ήλιος καθώς τον λατρεύει. Όσο λατρεύει όμως τον ήλιο άλλο τόσο απεχθάνεται το νερό. Όχι ότι μας χαλάει βέβαια αυτό. Καλό είναι να ξεχνάμε να την ποτίσουμε. Μόνο τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες κάνουμε 2-3 ποτίσματα ανά μήνα για να την ξεδιψάσουμε. Ακόμα ένα φυτό λοιπόν για… ξεχασιάρηδες κηπουρούς. Αντέχει πολύ το κρύο, έως και -25 ’C. Ότι πρέπει δηλαδή για το χειμώνα που είχαμε.


Έχει την τάση να βγάζει πολλές παραφυάδες, οπότε καλό είναι να κόβουμε μερικές από αυτές για να βελτιώνουμε τον αερισμό της. Αυτή η εργασία γίνεται τον Αύγουστο. Η μεγάλη τάση να «πετάει» παραφυάδες δεν είναι μειονέκτημα γιατί είναι ο κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού του φυτού. Τον Ιούνιο μόλις τελειώσει η ανθοφορία κόβουμε τα υπερώριμα άνθη για να μην εξαντλήσουμε το φυτό μας. Αυτό είναι κανόνας για τα υπερώριμα άνθη όλων των φυτών. Το χειμώνα κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα ώστε να διαμορφώσουμε το σχήμα και ν’ αφαιρέσουμε αδύναμα και ξερά κλαδιά. Δεν κονταίνουμε όμως τους βλαστούς που θα παραμείνουν στο φυτό γιατί έτσι θα χάσουμε την ανθοφορία. Αν θέλουμε μπορούμε να τη διαμορφώσουμε σα δεντράκι κόβοντας μερικά κλαδιά από κάτω. Τα άνθη της μπορούμε να τα βάλουμε στο ανθοδοχείο και να διατηρηθούν για μερικές μέρες αν αλλάζουμε τακτικά το νερό.


Λιπαίνουμε 2 φορές το χρόνο. Λίγο πριν την άνοιξη είναι η πρώτη. Έτσι πετυχαίνουμε μεγαλύτερης διάρκεια ανθοφορία. Η δεύτερη λίπανση γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας έτσι ώστε να πάρει το φυτό δύναμη από την εξάντληση που έχει υποστεί. Και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα.


Γενικά η πασχαλιά είναι εύκολο φυτό που σίγουρα αξίζει την προσοχή μας και φυσικά μια θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. 

Εάν έχει ερωτήσεις ή θέλεις συμβουλές για κάποιο φυτό μη διαστάσεις να στείλεις μήνυμα (και να κάνει Like) στη σελίδα του μας στο Facebook ή στείλε μας e-mail στο [email protected]

Κώστας a.k.a. "The Gardener"