Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους!
Πέρασε και αυτό το Πάσχα, ήρθε και ο Μάιος και ζέστανε για τα καλά. Θεωρητικά βέβαια έτσι έπρεπε να ήταν αλλά οι διαθέσεις του καιρού είναι διαφορετικές. Οι μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και οι βροχές δε σε αφήνουν να χαρείς ιδιαίτερα.
Εκτός από σένα όμως, ο καιρός αυτός, δεν αφήνει και τα φυτά σου να χαρούν. Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός αυτός ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων επικίνδυνων για τα λουλούδια αν είσαι ερασιτέχνης κηπουρός αλλά και για τις καλλιέργειες σου αν είσαι αγρότης. Και καλά να είσαι ερασιτέχνης και να προσβληθούν μερικές γλάστρες σου, λες δεν πειράζει. Αν όμως είσαι αγρότης και από τα τερτίπια του καιρού εξαρτάται η καλλιέργεια σου, το μεροκάματο σου και όλη η οικογένεια σου τότε το πράγμα αλλάζει.
Περονόσπορος και ωίδιο. Δυο μύκητες που κάνουν πάρτι με αυτές τις καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές δε χρειάζεται να βρέξει καν για ν’ αναπτυχθούν. Αρκεί μόνο η πρωινή δροσιά και η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται καθώς ο ήλιος ανεβαίνει στο ψηλότερο του σημείο. Ο περονόσπορος δημιουργεί στα φύλλα κιτρινοπράσινες κηλίδες σα να έχεις κάνει «λαδιά» στα ρούχα σου. Σε κατάλληλες συνθήκες, δημιουργείται λευκή εξάνθηση στην κάτω πλευρά των φύλλων σαν πούδρα. Το ωίδιο ή αλλιώς «μπάστρα», δε χρειάζεται βροχή για ν’ αναπτυχθεί. Αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με συννεφιά και υψηλές θερμοκρασίες είναι ότι πρέπει για να κάνουν το μύκητα να εξαπλωθεί στα φυτά σου με μεγάλη ταχύτητα. Στην αρχή τα φύλλα κατσαρώνουν και μετά καλύπτονται με λευκή ή γκρι σκόνη που γίνεται ορατή και από μακριά. Φυσικά και οι δυο μύκητες δεν προσβάλουν μόνο τα φύλλα αλλά μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το φυτό με καταστροφικές συνέπειες.
Μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες προσβολής με αραιές φυτεύσεις και με κλαδέματα που θα ευνοούν τον καλό αερισμό των φυτών σου. Αν παρόλα αυτά τα φυτά σου προβληθούν, τότε πρέπει να καταφύγεις σε μυκητοκτόνα. Υπάρχουν βιολογικά μυκητοκτόνα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άφοβα ακόμα και στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου.
Η θειοχαλκίνη, ο βορδιγάλειος πολτός και η γαλαζόπετρα είναι τρία σκευάσματα που είναι σύμμαχοι στον αγώνα σου κατά των μυκήτων. Ειδικά τη θειοχαλκίνη, μπορείς να τη χρησιμοποιείς στα λουλούδια και στα κηπευτικά σου ακόμα και προληπτικά. Από τα τέλη Απριλίου, μπορείς να κάνεις επιπάσεις ή ραντίσματα τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες ανά 10 με 15 μέρες.
Αν βρέξει, πρέπει να επαναλάβεις την εφαρμογή γιατί ξεπλένεται ευκολά και χάνεται η θεραπευτική της δράση. Παράλληλα, δημιουργείς μια ασπίδα και τα προστατεύεις και από τον τετράνυχο, τη μικρή αράχνη που πάει στα τρυφερά μέρη των φυτών σου. Φτηνή και αποτελεσματική με μεγάλο εύρος εφαρμογής. Τριανταφυλλιές και μποστανικά θα την εκτιμήσουν δεόντως. Όπως σου είπα και πιο πάνω είναι ακίνδυνα και χρησιμοποιούνται στη βιολογική γεωργία. Δεν έχουν υπολειμματική διάρκεια και με ένα καλό πλύσιμο οι καρποί που την έχουν πάνω τους είναι έτοιμοι προς κατανάλωση.
Φυσικά δεν είναι τα μόνα σκευάσματα, αφού υπάρχουν και πιο δραστικά. Όταν η προσβολή είναι μεγάλη σε έκταση και το κόστος από την καταστροφή μιας καλλιέργειας είναι ασύμφορο πρέπει να καταφύγεις σε αυτά. Η ομάδα του lf.gr μπορεί να σε βοηθήσει και να σου προτείνει λύσεις ανάλογα με την περίπτωση.
Επικοινώνησε με την ομάδα γεωπόνων του lf.gr και ενημερώσου δωρεάν για την αντιμετώπιση των μηκητών στις καλλιέργειές σου.
Κάλεσε τώρα στο +30 2262 100368, στείλε μήνυμα (και κάνε like αν δεν έχεις κάνει) στη σελίδα μας στο Facebook ή με e-mail στο [email protected]
Φύγε Μύκητα !
Μάθε πως θα μπορέσεις θα προστατέψει τις καλλιέργειές σου από μύκητες τώρα που είναι σε έξαρση!