Εσύ ξέρεις πως με λένε;

Εσύ ξέρεις πως με λένε;
The Gardener

Ο Καλλιστήμονας που ήρθε από μακρυά...

Καλησπέρα σε όλους!
Το σημερινό φυτό είναι από αυτά που βλέπεις συχνά, σου αρέσει αλλά δε ρωτάς το όνομά του!

Συστηθείτε λοιπόν! O Καλλιστήμονας ή βουρτσάκι (Callistemon sp. Οικογένεια Myrtaceae) είναι ένας αειθαλής θάμνος που μας ήρθε από τη μακρινή Αυστραλία. Η ιδιαιτερότητα του οφείλεται στο κόκκινο άνθος που μοιάζει με βούρτσα για το καθάρισμα των μπιμπερό των μωρών. Αμέτρητοι κόκκινοι στήμονες «κολλημένοι» περιμετρικά στο τελείωμα του βλαστού, δίνουν αυτό το υπέροχο σύνολο.

Τώρα θα μου πεις μου έφερες ένα ιδιαίτερο φυτό από την άκρη του κόσμου πως θα το κάνω εγώ καλά στον κήπο μου ή στο μπαλκόνι μου; Μη μασάς. Ο καλλιστήμονας είναι σκυλί του πολέμου. Είναι απίστευτα ανθεκτικός σε ασθένειες αλλά και σε προσβολές από έντομα. Το μόνο που θέλει είναι ήλιο. Φύτεψε τον κάπου που θα έχει πολύ φως και θα γεμίσει τον τόπο. Ανθίζει από το Μάιο έως τα πρώτα κρύα και επειδή είναι αειθαλής όπως είπα, τον καιρό που όλα θα είναι ξερά αυτός θα σου γεμίζει το οπτικό πεδίο με τα πράσινα φύλλα του. Ααααα και μην ξεχάσω. Τα φύλλα του βγάζουν μια ωραία οσμή…λεμονιού αν τα τρίψεις.


Όπως είπα είτε στον κήπο, είτε σε μεγάλη γλάστρα θα σου μεγαλώσει πολύ γρήγορα αφού είναι γνωστός για τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης. Αγαπάει τα όξινα εδάφη, οπότε καλό είναι να βάλεις χώμα για οξύφιλα φυτά. Σαν αυτό της γαρδένιας που το έχεις και φρέσκο. Φυσικά περλίτης για καλύτερη στράγγιση μέσα στο μείγμα είναι αναγκαίος. Μπορείς να τον φυτέψεις μόνο του αλλά μπορείς να του βάλεις και άλλους δίπλα για παρέα έτσι ώστε να δημιουργήσεις έναν ωραίο φυσικό φράχτη. Τώρα που είπα φράχτη. Έχεις σπίτι κοντά στη θάλασσα; Είναι ότι πρέπει για να τον φυτέψεις περιμετρικά του οικοπέδου γιατί είναι ανθεκτικός στα υδροσταγονίδια της θάλασσας. Έτσι φτιάχνεις και μια φυσική ασπίδα κατά της αλμύρας για τα υπόλοιπα φυτά σου. Να μια χρήση που μπορεί να μην την είχες σκεφτεί.



Ποτίζεις λίγο πριν στεγνώσει το χώμα και την περίοδο της ανθοφορίας του θα χρειαστεί λίπασμα με φώσφορο και κάλιο. Προσοχή όμως στις υπερβολές. Με τρόπο και με ρέγουλα. Αφού είπαμε ότι αγαπάει τον ήλιο, καλό είναι να διαλέξεις νότια έκθεση στο οικόπεδο σου γιατί έκτος από περισσότερο φως έχει και πιο πολλή ζέστη. Να ξέρεις ότι κοντά στους 0 oC ο καλλιστήμονας σου θα τα βρει σκούρα και ίσως παγώσει. Αν τον έχεις σε γλάστρα με ρόδες πήγαινε τον κάπου πιο ζεστά, αν όχι σκέπασε τον με φλις παγοπροστασίας και θα τον έχεις για χρόνια.


Κόβεις τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να βγουν καινούρια και κλαδεύεις μόλις τελειώσει η ανθοφορία. Ξερά κλαδιά και χλωρά που σου «χαλάνε» την αισθητική μπορούν ν’ αφαιρεθούν. Αν θες μπορείς να τον κλαδέψεις και να το διαμορφώσεις σε μικρό δέντρο. It’s up to you, που λένε και στο χωριό μου.



Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Αυτός ο κόκκινος δαίμονας της Τασμανίας πρέπει να είναι σε κάθε κήπο ή μπαλκόνι. Θες να βάλεις τα κομμένα του λουλούδια σε βάζο; Μπορείς. Εγώ βέβαια με τα κομμένα λουλούδια σε βάζο είμαι απόλυτα αντίθετος γιατί προτιμώ να είναι στο φυσικό τους περιβάλλον και να τα χαίρομαι εκεί, αλλά αν εσύ τώρα θέλεις δε μου πέφτει λόγος. 

Κώστας a.k.a "The Gardener"

ΥΓ 1: Σου αρέσουν τα άρθρα μας; Θέλεις να προτείνεις και άλλα άρθρα; Μπες στη σελίδα μας στο Facebook άσε μας την κριτική σου για όλη την εμπειρία που παρέχει το lf.gr και κάνε μας τις προτάσεις σου! 
ΥΓ 2: Δεχόμαστε τηλέφωνα στο +30 2262 100368 και email στο [email protected]