Δενδρολίβανο για όλες τις χρήσεις!

Δενδρολίβανο για όλες τις χρήσεις!
The Gardener
Έχετε καταλάβει πως μας έχει πιάσει η Άνοιξη για τα καλά; Τα χρώματα κάνουν την εμφάνισή τους δυναμικά στους αγρούς αλλά και τα αρώματα αρχίζουν να ερεθίζουν τη μύτη μας. Και αφού είπαμε γι’ αρώματα… ας πούμε για το δεντρολίβανο.
Δενδρολίβανο ή αλλιώς αρισμαρί που έλεγε και ο ενας φίλος από το Ηράκλειο της Κρήτης ( Rosmarinus officinalis οικογένεια Lamiaceae). Φυτό δικό μας, ντόπιο, μεσογειακό που βγαίνει σε μέρη άγονα και βραχώδη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό εεεεε; Λίγες καλλιεργητικές φροντίδες, εύκολη προσαρμογή και ανάπτυξη χωρίς κόπο. Ότι πρέπει δηλαδή για αρχάριους και ξεχασιάρηδες κηπουρούς. 

Το δενδρολίβανο είναι ένας αειθαλής θάμνος με φύλλα που μοιάζουν με τις βελόνες του έλατου αλλά είναι πολύ αρωματικά. Και τα λουλούδια του όμως δεν πάνε πίσω. Μικρά μπλε, μωβ ή λευκά αλλά τρομερά ευωδιαστά βγαίνουν στην κορυφή των βλαστών του την άνοιξη και το καλοκαίρι. Υπάρχουν δυο ποικιλίες, η ορθόκλαδη που μπορεί να φτάσει ως τα δυο μέτρα και η έρπουσα που χρησιμοποιείται για να καλύψει επιφάνειες. Ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές η έρπουσα ποικιλία χρησιμοποιείται πολύ γιατί δε χρειάζεται πολύ νερό. Τα υδροσταγονίδια του θαλασσινού νερό που μεταφέρει ο αέρας, είναι αρκετά για να τη δροσίσουν. Δεν είναι τυχαίο το όνομα rosmarinus. Ros στα λατινικά σημαίνει δροσιά και marinus θάλασσα. Όσο για το officinalis σημαίνει φαρμακευτικός.  

Δεν είναι και λίγες οι φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει το δεντρολίβανο. Βασικά το λένε φυτό της μνήμης και της συγκέντρωσης γιατί διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και βοηθάει στην πέψη. Βοηθάει στο βήχα, μπορεί να επουλώσει πληγές, ανακουφίζει και ξεραίνει τις αιμορροΐδες. Αν το βράσετε με κρασί καταπολεμάει τις αϋπνίες. Και τέλος ενισχύει την τριχοφυΐα. Ένα μείγμα από δενδρολίβανο, ρίζες τσουκνίδας και λάπατου σε συνδυασμό με οινόπνευμα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι και έτσι προκαλείται τριχοφυΐα. 

Δε σταματάμε εδώ όμως. Οι μερακλήδες της κουζίνας το χρησιμοποιούν κατά κόρον. «Σας κλείνω το μάτι» και μπαίνω σε ξένα χωράφια πάλι αλλά τι να κάνω αφού τα αρωματικά φυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μαγειρική. Με αρνάκι; Πάει. Με χοιρινό; Πάει. Με ψάρια; Πάειιιιιιιιιιι. Στη σαλάτα; Ε ναι και πάλι πάει. Αν βρέξουμε μερικά κλαδάκια και τα βάλουμε πάνω στα κάρβουνα πριν βάλουμε πάνω τα ψητά θα τους δώσουν υπέροχο άρωμα. Όβερ και κλείνω με τη μαγειρική, με αυτό το tip. 

Αν βάλουμε σε σακουλάκια δενδρολίβανο, φασκόμηλο, λεβάντα και βασιλικό και τα τοποθετήσουμε μέσα στις ντουλάπες, διώχνουμε το σκόρο από τα ρούχα μας. Επίσης διώχνει ενοχλητικά έντομα, όπως οι μύγες και τα κουνούπια. Όπως είχαμε πει και για το βασιλικό, κοντά σε πόρτες μπορεί να λειτουργήσει σαν έξυπνη και οικολογική σίτα. Το αιθέριο έλαιό του, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και σε καλλυντικά .Θεωρείται και μελισσοκομικό φυτό καθώς οι μέλισσες το αγαπούν. 

Τόσα σας είπα, ακόμα να σας πείσω για τις ευεργετικές του ιδιότητες; Λατρεύει τις ηλιόλουστες θέσεις. Άρα στον κήπο ή στη γλάστρα θα μεγαλώσει, με μέτριο ρυθμό, αρκεί να τον βλέπει πολύ ο ήλιος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα αρκεί να στραγγίζει καλά. Ποτίζουμε όταν αυτό στεγνώσει εντελώς. Αντέχει σε θερμοκρασίες -10° αλλά πιο κάτω θα σας παγώσει. Για να μη μεταφυτεύω συχνά, εγώ κάνω ένα κλάδεμα στους βλαστούς προς το τέλος καλοκαιριού για να διατηρώ το σχήμα του αλλά και για να αποθηκεύω βλασταράκια. Εννοείται πως όποια εποχή χρειαστώ βλαστούς κόβω και χρησιμοποιώ. Απλά κοιτάω την άνοιξη να χρησιμοποιώ αυτά που έχω «στοκάρει» γιατί τότε δεν έχει τόσο πολλά αιθέρια έλαια. 
Μόνο του ή με άλλα παρέα, σε γλάστρα ή στο χώμα το δενδρολίβανο θα σας αποζημιώσει για όποια χρήση από όσες σας ανέφερα κι αν το διαλέξετε. 
 
Θέλεις να φυτεύσεις ένα δενδρολίβανο και δε ξέρεις πώς; Ξεκίνα πατώντας εδώ για τα βασικά και μετά μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα των γεωπόνων μας για να σου πουν τα πάντα! 
Στείλε μήνυμα (και κάνε like αν δεν έχεις κάνει ήδη) στη σελίδα μας στο Facebook  ή στείλε e-mail στο [email protected]
 
Κώστας a.k.a. "The Gardener"