Χιόνι στον κήπο σας;

Χιόνι στον κήπο σας;
The Gardener

Χιόνι στον κήπο σας; Μην πανικοβάλλεστε.. 

Όταν ο χειμώνας είναι βαρύς, σίγουρα τα φυτά "υποφέρουν". Οι άγριες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή, το γνωστό "κάψιμο".
Παρόλα αυτά ένας χιονισμένος χειμώνας είναι ευεργετικός για τον κήπο μας. 

Ο όγκος και η πυκνότητα του χιονιού παίζουν σημαντικό ρόλο είτε πρόκειται για την επιβίωση των φυτών μας είτε την καταστροφή τους. Για να επιβιώσουν τα φυτά πρέπει να λάβουμε υπόψιν το βάθος που φθάνει ο παγετός στο έδαφος και τον αριθμό των δύσκολων ημερών.

Όταν το χιόνι έρθει πριν την παγωνιά, δημιουργεί μια προστασία για τις ευαίσθητες ρίζες και για μερικούς οργανισμούς του εδάφους, εξαιτίας της φυσικής μόνωσης που δημιουργείται από παχύ στρώμα στο έδαφος και δε θα επιτρέψει να περάσει η παγωνιά στο έδαφος.
Αν όμως το χιόνι έρθει μετά την παγωνιά, τότε η επιβίωση των φυτών είναι μια δύσκολη υπόθεση!

Στην περίπτωση που η θερμοκρασία του εδάφους είναι πάνω από το μηδέν, το χιόνι σε επαφή με το έδαφος λιώνει συνεχώς αλλά με αργό ρυθμό κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Το νερό του χιονιού απορροφάται από το έδαφος και έτσι καλύπτει μέρος τις ανάγκης των φυτών για νερό.

Όταν το πάχος του χιονιού δεν είναι μεγάλο, οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να το λιώσουν, καθώς η ζέστη μεταφέρεται στο έδαφος.
Όταν το χιόνι είναι βρώμικο, η βρωμιά απορροφά τις ηλιακές ακτίνες και το χιόνι είναι εύκολο να λιώσει από την επιφάνειά του. Αυτός είναι και ο λόγος που το χιόνι αποκτά γρήγορα τη μορφή λάσπης σε μεγάλες κυρίως πόλεις.

Πως όμως θα μπορούσαμε με βάση τα παραπάνω να προστατεύσουμε τον κήπο από το χιόνι ώστε να αντέξουν τα φυτά από το κρύο και την παγωνιά;

Θα μπορούσατε να τοποθετήσετε υφάσματα εδαφοκάλυψης ή/και αντιπαγετικής προστασίας στα φυτά και χώμα του κήπου. Άλλη επιλογή, 100% φυσική είναι να "σκεπάσετε" το έδαφος με σωρούς φύλλων, κοπριά ή άχυρα ώστε να δημιουργηθεί μόνωση που θα συγκρατήσει το χιόνι. 

Μην ξεχνάτε να τινάζετε το χιόνι από τα κλαδιά των δέντρων για να μην σπάσουν από το βάρος του χιονιού.
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε αλάτι για να ανοίξετε διαδρόμους διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει το κάψιμο των ριζών από τα φυτά σας. Χρησιμοποιείστε οικοδομική άμμο. 

Απολαύστε το χιόνι αλλά μη ξεχνάτε τα φυτά σας!