Από τη Μαδαγασκάρη ως το φεγγάρι!

Από τη Μαδαγασκάρη ως το φεγγάρι!
The Gardener

Από τη Μαδαγασκάρη ως το φεγγάρι!


Γειά σας φίλοι!
Όσο πλησιάζει το τέλος του Μαΐου το μυαλό πάει σε μπαλκόνια και αμμουδίες. Στα προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για μπαλκόνια και πως θα τα περιποιηθούμε και να τα χρωματίσουμε με φυτά και άνθη.
Τι γίνεται με το χώρο που ζούμε όμως; Εκεί που περνάμε τις περισσότερες ώρες όταν δεν είμαστε στη δουλειά; Ναι πολύ καλά καταλάβατε, μιλάω για το εσωτερικό του σπιτιού μας που το έχουμε αφήσει παραπονεμένο ως τώρα. 

Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζω λοιπόν την αγαθή δράκαινα...


Η δράκαινα μαρτζίνατα ( Dracaena marginata) είναι ένα από αυτά. Αγαπημένο και εύκολο, στην καλλιέργεια φυτό, που συνδυάζει πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι είναι απίστευτα ωφέλιμο καθώς έχει την ικανότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα από βλαβερές ουσίες. Θα μου πείτε τι είναι αυτά που μας λέει τώρα. Κι όμως ζουν ανάμεσα μας τις αναπνέουμε καθημερινά και δεν το παίρνουμε χαμπάρι. Φορμαλδεΰδη (υφάσματα, βερνίκια, κόντρα πλακέ, πλαστικές σακούλες, μονωτικοί αφροί), Βενζόλιο (μελάνια εκτυπωτών, τσιγάρα, λαδομπογιές) και Τριχλωροαιθυλένιο (μελάνια εκτυπωτών, κόλλες, βερνίκια) είναι μερικές από τις ουσίες που δεσμεύει η δράκαινα. Τι, διαβάσατε μέσα στις παρενθέσεις και είδατε ότι έχετε απ’ όλα μέσα στα σπίτι σας; Τα ίδια έχω κι εγώ. Εδώ ολόκληρη NASA έχει κάνει μακροχρόνιες έρευνες για να βρει φυτά που θα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα των διαστημικών σταθμών από επικίνδυνες ουσίες και η δράκαινα έχει εξέχουσα θέση σε αυτές.


Αρκετά με τα εισαγωγικά όμως. Ήρθε από τη Μαγαδασκάρη να μας μαγέψει με τα πράσινο φύλλα που έχουν κόκκινο περίγραμμα. Είναι φυτό που μπορούμε να το βάλουμε σε φωτεινές αλλά και ημισκιερές θέσεις, ποτέ όμως απευθείας στον ήλιο γιατί θα κάψει τα φύλλα της. Το καλοκαίρι αν θέλετε να την βγάλετε έξω…εεε διαλέξτε σημείο που να μην τη χτυπάει ο ήλιος. Το ότι ήρθε από τη Μαγαδασκάρη δε σημαίνει ότι το χειμώνα θα τη βάλουμε δίπλα στο καλοριφέρ για να μην κρυώνει, 15°C της είναι αρκετοί. ΚΑΝΕΝΑ φυτό εσωτερικού χώρου δεν πρέπει να το έχουμε κοντά σε θερμαντική πηγή. Σας είπα ότι είναι εύκολο φυτό γιατί το ποτίζουμε όταν στεγνώσει εντελώς το χώμα και λίγο παραπάνω να μείνει απότιστο δε θα πάθει τίποτα. Θα μας δείξει ότι διψάει με το να κρεμάσει λίγο τα φύλλα της. Μόλις την ποτίσουμε θα σηκώσει κεφάλι αμέσως και θα είναι αγέρωχη.

Λίπασμα αν θέλουμε μπορούμε να της ρίξουμε ένα πλήρες υδατοδιαλυτό (10-10-10, περιεκτικότητες αζώτου-φώσφορου-καλίου) από την άνοιξη ως τις αρχές του φθινοπώρου. Μια φορά το μήνα είναι αρκετή. Χώμα φύτευσης…φυσικά για φυτά εσωτερικού χώρου που θα του έχουμε ρίξει ελαφρόπετρα ή περλίτη για να έχουμε καλή στράγγιση. Τα δυο τελευταία υλικά λέγονται εδαφοβελτιωτικά και είναι πολύ σημαντικά για το μείγμα φύτευσης σε όλα τα φυτά που βάζουμε σε γλάστρες. Αν θυμηθούμε να της κάνουμε κάποια στιγμή πότισμα με βρόχινο νερό θα είναι πολύ καλό γιατί θα της ξεπλύνει τυχόν άλατα που έχουν μαζευτεί μέσα στη γλάστρα από τις λιπάνσεις.



Μεταφύτευση κάθε 2-3 χρόνια σε μεγαλύτερη γλάστρα και αφαίρεση τον κίτρινων φύλλων είναι οι δουλείες που πρέπει να της κάνουμε. Άμα δείτε να πέφτουν τα φύλλα και να μείνει ο κορμός μην τρομάξετε. Κόψτε το κομμάτι του κορμού που είναι μαλακό και πιθανότατα θα πετάξει πάλι φύλλα γιατί έχει μάτια παντού .
Δύσκολα; Μπα δε νομίζω, αφού σας είπα από την αρχή, ευκολάκι. 

Θέλεις να δεις κάποιο άρθρο για το φυτό που σε ενδιαφέρει αναρτημένο στο blog μας;
Στείλε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή στείλε μας email στο [email protected] και ο Κώστας a.k.a.. The Gardener θα σου ετοιμάσει ό,τι ζητήσεις!