Άλλος την πίνει, άλλος τη βάζει στο πρόσωπο, άλλος στα μαλλιά, άλλος την απλώνει στο δέρμα. Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση της, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Τρόμαξες, σκιάχτηκες, κοκκίνισες; Ποιος ο λόγος; Για την Αλόη τη φαρμακευτική (Aloe vera) σου λέω τόση ώρα και τις πολλές χρήσεις της. Έχει καταγωγή από την Αφρική, άγνωστο ακριβώς βέβαια από ποια περιοχή, αλλά δεν έχει και τόση σημασία.
Τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλά τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά της αλόης και ο λόγος είναι ότι κάνει σε πολλά πράγματα καλό. Είναι πηγή βιταμινών (B, C, E και β-καροτίνη), περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, περιέχει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, καθαρίζει το δέρμα και είναι και φυσικό αναισθητικό. Επουλώνει πληγές, έχει αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Πέρα απ’ όλα αυτά είναι και όμορφο φυτό για το μπαλκόνι σου. Πρόσεξες; Είπα μπαλκόνι και όχι κήπο γιατί είναι ευαίσθητη στο κρύο. Αν πάλι μένεις στην Κρήτη μπορείς να τη βάλεις όπου θες. Ανθίζει μετά τα 4 χρόνια. Το κίτρινο άνθος της θα το δεις μόνο αν την έχεις έξω. Τα φυτά που τα έχεις σ’ εσωτερικό χώρο είναι πιθανό να μην ανθίσουν ποτέ.
Δεν είναι κάκτος, ανήκει περισσότερο στα παχύφυτα αλλά και πάλι δε σε νοιάζει. Αυτό που σε νοιάζει είναι αυτό που σου είπα ποιο πάνω. Είναι ευαίσθητη στο κρύο και σε θερμοκρασίες κάτω από 40 C καλό είναι να τη μεταφέρεις σε εσωτερικό χώρο. Και ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού δεν της κάνει πολύ καλό όμως. Γίνονται τα φύλλα της κόκκινα ή καφέ, ανάλογα με το μέγεθος των εγκαυμάτων που θα πάθει.
Από τη στιγμή που θα τη βάλεις σε γλάστρα καλό είναι να έχεις φτιάξεις ένα μείγμα με χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου και χώμα για κάκτους σε αναλογία 1:1. Φυσικά θα προσθέσεις και αρκετή ελαφρόπετρα ή περλίτη για να βελτιώσεις τη στράγγιση. Στον πάτο της γλάστρας 3-4 εκατοστά από βότσαλα ή χαλίκι θα «σουρώνουν» το πλεονάζον νερό. Επίσης η γλάστρα δεν πρέπει ν’ ακουμπάει στο πιατάκι για τον ίδιο λόγο. Η αλόη δεν έχει εχθρούς. Ο μόνος εχθρός της είναι το νερό. Αν προσέξεις το πότισμα δε θα τη χάσεις ποτέ. Περιμένεις να στεγνώσει το χώμα για να ποτίσεις. Κάνεις και μια δοκιμή με το δάχτυλο (την έχω αναφέρει πολλές φορές αυτή την τεχνική). Το βυθίζεις γύρω στους 5 πόντους και αν δε μείνει λάσπη πάνω του, ποτίζεις. Χρυσός κανόνας και αποτελεσματικός.
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα κι έτσι μπορείς ν’ αποκτήσεις πολλά νέα φυτά και να κάνεις πιο εντατική την καλλιέργειά της. Από τη βάση της βγαίνουν παραφυάδες συνεχώς. Μόλις φτάσουν τους 20 πόντους μπορείς να τις αφαιρέσεις με το χέρι ή με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τις αφήνεις μια μέρα στη σκιά να επουλωθούν οι πληγές και μετά μπορείς να τις φυτέψεις σε νέα γλάστρα. Ιδανική εποχή για να το κάνεις είναι ή άνοιξη. Μπορείς όμως να το κάνεις κι εποχές που δεν έχει πολύ κρύο ή ζέστη.
Θα τη βρεις σχεδόν σε όλα τα φυτώρια με τιμές που κυμαίνονται κοντά στα 5€ τα φυτά των 20 εκατοστών. Μην πάρεις πολλές, γιατί με τις παραφυάδες σε λίγο καιρό θα έχεις όσες θες. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να κόβεις πολλά φύλλα, μήκους 30 εκατοστών, και να απολαμβάνεις το χυμό με όλη την ευεργετική του δράση. Φυσικό φαρμακείο στο σπίτι σου με ελάχιστα έξοδα και με την ικανοποίηση ότι τα έκανες όλα μόνος σου
Αλόη. Ένα φαρμακείο σε γλάστρα!
Ένα φύτο με δεκάδες θεραπευτικές ιδιότητες!