"Follow the sun!" ή αλλιώς ηλίανθος ο ιδιότροπος!

"Follow the sun!" ή αλλιώς ηλίανθος ο ιδιότροπος!
The Gardener

"Follow the sun!" ή αλλιώς ηλίανθος ο ιδιότροπος!

Πιτσιρικάδες στο προαύλιο της εκκησίας του χωριού, μεσήλικες να χαζεύουν τα αυτοκίνητα των ταξιδιωτών, ξαπλώστρα στην παραλία και χάσιμο στο απέραντο γαλάζιο. Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτά τα 3 διαφορετικά σκηνικά;
Μη βιαστείς και προσπάθησε να λύσεις το γρίφο. Έλα καλά δε θα σε ζορίσω πολύ γιατί έχει και ζέστη. Ηλιόσπορος είναι η απάντηση και αν είναι και ανάλατος είναι ακόμα πιο υγιεινός.  

Σήμερα είναι η ευκαιρία να γεμίσεις τα ντουλάπια σου με το δικό σου ηλιόσπορο αλλά να ομορφύνεις και το χώρο σου με το μοναδικό και ιδιότροπο φυτό του ηλίανθου. Ο Ηλίανθος ή Ηλιοτρόπιο ( Helianthus annuus, οικογένεια Asteraceae) είναι μια ετήσια πόα που μας ήρθε από την Αμερική. Έχει την ιδιοτροπία η ταξιανθία του ν’ ακολουθεί την πορεία του ήλιου από την ανατολή ως τη δύση και το επόμενο πρωί να ξαναστρέφεται προς την ανατολή. Η κίνηση αυτή σταματάει μετά τη γονιμοποίηση των ανθών οπότε η κεφαλή μένει μόνιμα γυρισμένη προς την ανατολή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλιέλαιου, το οποίο είναι ιδανικό για τηγάνισμα αφού δεν καίγεται εύκολα. Οι ηλιόσποροι τρώγονται αποξηραμένοι ή καβουρντισμένοι. Εσύ όμως το θέλεις για να σου στολίσει τον κήπο ή το μπαλκόνι. Καλά, καλά. Όταν φτάσει στο τέλος της ζωής του κόψε την κεφαλή και κράτα τους ηλιόσπορους. 



Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή όμως. Πρέπει να πεις στο κατάστημα που θα πάρεις τους σπόρους γιατί χρήση τον θες, έτσι ώστε να διαλέξεις ανάμεσα σε ποικιλίες για παραγωγή ηλιόσπορου ή για καλλωπιστικές ποικιλίες. Οι καλλωπιστικές ποικιλίες δίνουν πολύ λίγους σπόρους. Από αρχές Απριλίου έως και τις αρχές του καλοκαιριού μπορείς να σπείρεις και μετά από 110 μέρες περίπου θα έχεις τους ηλιόσπορους σου.  



Αν θα σπείρεις στον κήπο θα φτάσει περίπου τα δύο μέτρα ύψος. Καλό θα είναι να αφήνεις 25 πόντους απόσταση από κάθε σπόρο πάνω στη γραμμή και η κάθε γραμμή ν’ απέχει από την άλλη 40-50 πόντους. Αν σπείρεις στη γλάστρα θα φτάσει περίπου το ένα μέτρο. Πάντα μα πάντα, όταν σπέρνεις σπόρους βάζεις 2-3 σε κάθε θέση γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να πάει στραβά. Αν φυτρώσουν και οι τρεις κρατάς το πιο δυνατό φυτό και αφαιρείς τ’ άλλα δύο. Θέλει χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου και ελαφρόπετρα για καλή στράγγιση. Αν του ρίξεις κιόλας, καλά χωνεμένη κοπριά μονό ευχαριστώ που δε θα σου πει. Φυσικά η θέση που θα το βάλεις πρέπει να είναι ηλιόλουστη. Τι ηλιόλουστη; Κατά ντάλα σου λέω. Δεν αντέχει όμως καθόλου το κρύο.  

Ποτίζεις με ποτιστήρι που έχει φυσούνα μπροστά για να μην ξεθάψεις τους σπόρους σου. Ποτίζεις χωρίς υπερβολές, αν και στο χώμα αν τον ξεχάσεις δε θα διαμαρτυρηθεί. Στη γλάστρα όμως που η ρίζα δε μπορεί να φτάσει βαθειά καλό είναι να ποτίζεις μόλις στεγνώνει το χώμα. Αν ποτίσεις μετά την άνθηση η κεφαλή θα γεμίσει με περισσότερους σπόρους κι έτσι θα έχεις μεγαλύτερη παραγωγή .Ο ηλίανθος δεν έχει ιδιαιτέρους εχθρούς από πλευράς εντόμων. Τον λατρεύουν όμως τα πουλιά οπότε βάλε μερικές χρωματιστές κορδέλες ή CDs για εκφοβισμό. 

Δε θα το δεις σε πολλά μπαλκόνια ή , οπότε κάνε τη διαφορά και φώτισε το χώρο σου και τη γειτονιά σου με τα κατακίτρινα «κεφάλια» του. Αν τον σπείρεις, θα βρεις φακελάκια με σπόρους από 2 ευρώ. Αν πάρεις έτοιμο φυτό σε γλάστρα των 40-50 εκατοστών, θα χρειαστείς 4-5 ευρώ. Η επιλογή είναι δική σου.  
ΥΓ: Καλές διακοπές από τον ηλίανθο της φωτογραφίας!



Αν σου αρέσουν τα άρθρα του "The Gardener" τότε εγγράψου στο newsletter μας για να τα παραλαμβάνεις πρώτος πριν δημοσιευθούν! Πάτα εδώ και συμπλήρωσε το email σου,