Πλήρης οδηγός κύκλου καλλιέργειας πεπονιού.

Πλήρης οδηγός κύκλου καλλιέργειας πεπονιού.

Ο γεωπόνος μας γράφει πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια του πεπονιού.

Καλοκαίρι χωρίς πεπόνι (Cucumis melo, οικογένεια Cucurbitaceae) δε γίνεται. Η γλυκιά γεύση και το υπέροχο άρωμα του, μας κάνει να τρίβουμε τα χέρια μας και να λέμε δόξα το Θεό σε αυτούς που το βρήκαν και το έφεραν από τη μακρινή Ινδία. Μπορείς να το καλλιεργήσεις στον κήπο, στο μπαλκόνι, στο μποστάνι και φυσικά στο χωράφι σου ή το θερμοκήπιο σου. Υπάρχουν ποικιλίες σφαιρικές με λεία επιφάνεια και πορτοκαλί σάρκα, διχτυωτές με πορτοκαλί σάρκα, σφαιρικές δικτυωτές με πρασινόλευκη σάρκα τύπου “Galia” (PrimalMarisole) , σφαιρικές-ελλειψοειδείς δικτυωτές με λευκή σάρκα κι ελλειψοειδείς με λεία πράσινη ή κίτρινη επιφάνεια.


Το pH το εδάφους πρέπει να είναι γύρω στο 6-6,5 με καλή στράγγιση για να μην υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος του καρπού ή ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών. Είναι φυτό που αγαπάει τη ζέστη, όποτε μόλις η θερμοκρασία φτάσει περίπου στους 20° είναι ιδανικός καιρός για σπορά. Και ήλιο, έχει ανάγκη από πολύ ήλιο. Η απευθείας σπορά στον αγρό γίνεται από Μάρτιο έως και το Μάιο ανάλογα με την περιοχή και τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Αν θέλεις να κάνεις πρώιμη σπορά πρέπει ν’ απλώσεις μαύρο φιλμ εδαφοκάλυψης περίπου 4 εβδομάδες πριν την ημερομηνία σποράς. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι γύρω στο 1 μέτρο επί της σειράς και 1,5-2 μέτρα μεταξύ των σειρών. Η άρδευση γίνεται με αυλάκια ή με σταγόνες. Η δεύτερη μέθοδος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα αφού γίνεται καλύτερη διαχείριση του νερού, μειώνονται τα ζιζάνια και οι μυκητολογικές προσβολές. 3-5 μήνες μετά τη σπορά μπορεί να γίνει η συγκομιδή. Αυτό το εύρος υπάρχει λόγω της ποικιλίας που χρησιμοποίησες, λόγω της περιοχής που μένεις, λόγω του εδάφους και φυσικά λόγω της καλλιεργητικής μεθόδου που επέλεξες. Οι αποδόσεις φτάνουν τους 3-5 τόνους ανά στρέμμα.

Ας μιλήσουμε για λίπανση. Για μια καλή παράγωγή χρειάζονται 20-25 kg Άζωτο, 12-15 kg Φώσφορο, 20-25 kg Κάλιο και 6-8 kg Μαγνήσιο . Η βασική λίπανση μπορεί να γίνει με τη χορήγηση γραμμικά, 40-50 kg/στρέμμα λίπασμα του τύπου 15-15-15 (+5S) που περιέχει παρεμποδιστή νιτροποίησης. Μετά απαιτείται η χορήγηση νιτρικού μαγνησίου με 4 kg/στρέμμα και λίπασμα του τύπου 20-20-20 με ιχνοστοιχεία. 3-4 εφαρμογές μέχρι την ολοκλήρωση του δέσιμο είναι αρκετές. Σε καλλιέργειες σε «τολάκια» μετά το ξεσκέπασμα των φυτών προσεχείς για τροφοπενίες κι εφαρμόζεις μαγήσιο ή ψευδάργυρο αν χρειάζεται. Στην ανθοφορία είναι απαραίτητη η χορήγηση 300-500 ml/στρέμμα ενός λιπάσματος με ασβέστιο και βόριο, έτσι θα πετύχεις καλύτερη γονιμότητα της γύρης. Μόλις ο καρπός φτάσει το μισό κιλό θέλεις υδρολίπανση με 4-5 kg/στρέμμα με λίπασμα του τύπου 20-20-20 με ιχνοστοιχεία σε κάθε πότισμα. 4-5 εφαρμογές φτάνουν. Εναλλάξ με αυτό θέλεις κι ένα λίπασμα που έχει ασβέστιο με χουμικά και κάλιο σε ποσότητα 2 lt/στρέμμα. Με 3 τέτοιες εφαρμογές ανά 10 μέρες είσαι καλυμμένος. Τέλος, 2 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή θέλεις 4-5 kg/στρέμμα λίπασμα του τύπου 20-20-20 με ιχνοστοιχεία. Για να πετύχεις επιπλέον σάκχαρα, χρώμα, γεύση κι άρωμα που θ’ απογειώσει την καλλιέργεια σου μια διαφυλλική εφαρμογή με οργανικό κάλιο σε ποσότητα 200-400 ml /100 λίτρα νερού θα σου δώσει το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Όπως κάθε καλλιέργεια έτσι και το πεπόνι έχει τα θέματα του. Η πρωινή υγρασία ή η ξαφνική καλοκαιρινή βροχή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη μυκήτων. Το ωίδιο (λευκή εξάνθηση-πούδρα), ο περονόσπορος (κίτρινές λαδίες στα φύλλα), η αλτερναρίωση (κυκλικές κηλίδες στα φύλλα, μαύρη εξάνθηση στον καρπό), η φουζαρίωση και ο βοτρύτης είναι οι πιο βασικοί «επισκέπτες» στο πεπόνι. Προληπτικές επεμβάσεις με θειάφι, Thiovit και θειοθειικό χαλκό όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των ασθενειών θα κάνουν δουλειά. Αυτά τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα και για βιολογική γεωργία. Αν παρόλα αυτά η προσβολή είναι μεγάλη η ανάγκη για χημική καταπολέμηση είναι απαραίτητη.

Από εχθρούς, οι πιο σοβαροί είναι ο τετράνυχοςθρίπας και οι αφίδες. Σε μικρές προσβολές και εννοείται για τον κήπο σου, διάλυμα με σαπουνόνερο θα κάνει δουλειά.
Για μεγάλες εκτάσεις και προσβολές η χημική καταπολέμηση είναι απαραίτητη και η ομάδα του lf.gr είναι εδώ να σου δώσει τις λύσεις που χρειάζεσαι.
Κάλεσε μας στο +30 2262 100368, στείλε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή στείλε μας email στο [email protected] για κάθε ερώτηση ή απορία έχεις για την καλλιέργεια του πεπονιού.