Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι (Citrullus lanatus, οικογένεια Cucurbitaceae) δε γίνεται. Είναι φυτό που μας ήρθε από την Αφρική και δε λείπει από το καλοκαιρινό τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. Λόγω της καταγωγής καταλαβαίνεις ότι είναι μονοετής καλλιέργεια στον αγρό. Φυσικά μπορεί να καλλιεργηθεί σε θερμοκήπιο όλο το χρόνο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καρπουζιού στην αγορά με διάφορα χαρακτηριστικά για όλα τα γούστα. Εκτός από τα κλασικά κόκκινα (Obla, Grimson) υπάρχουν και λευκά. Υπάρχουν ακόμα και mini ποικιλίες για να μη σου πιάνουν πολύ χώρο στο ψυγείο (Sugar baby, Jupiter).
Για να φτάσει το καρπούζι στο τραπέζι σου όμως έχει δρόμο. Το χωράφι που θα διαλέξει ο παραγωγός πρέπει να είναι γόνιμο με μεγάλα ποσοστά οργανικής ουσίας και κάπως όξινο. Και τα αμμώδη εδάφη δεν είναι άσχημα αλλά η παραγωγή θα είναι μικρότερή. Μπορεί να γίνει απευθείας σπορά στον αγρό, είτε στην αρχή σπορά σε γλαστράκια και στη συνέχεια μεταφύτευση. Στην απευθείας σπορά τοποθετούμε 4-5 σπόρους και αραιώνουμε μόλις βγουν τα φυτά κρατώντας το πιο εύρωστο. Οι αποστάσεις είναι 0,8-1 μέτρο επί της γραμμής και 2 μέτρα γραμμή από γραμμή. Αν διαλέξουμε τη μέθοδο της μεταφύτευσης τα φυτά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 7 εβδομάδες (3-4 φύλλα) και οι αποστάσεις φύτευσης είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές της σποράς.
Πριν φτάσουμε στη σπορά το χωράφι μας θέλει «φαΐ» για να μπορέσουν οι σπόροι μας να μεγαλώσουν σε ιδανικές συνθήκες και να δώσουν μεγάλες αποδόσεις. Οι ανάγκες της καλλιέργειας είναι περίπου 5 τόνοι/στρέμμα καλά χωνεμένη κοπριά, 15 κιλά/στρέμμα Φώσφορο και Κάλιο. Αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με τη βασική λίπανση. Θα χρειαστούν περίπου 100 κιλά/στρέμμα λίπασμα του τύπου 15-15-15 με ιχνοστοιχεία αν το ρίξουμε σε όλη την επιφάνεια τη χωραφιού ή 70-80 κιλά/στρέμμα αν το ρίξουμε επί της γραμμής φύτευσης.
Συνηθίζεται η κάλυψη του εδάφους με μαύρο πολυαιθυλένιο για την αντιμετώπιση των ζιζανίων, επιτυγχάνεται επίσης πρωίμηση της καλλιέργειας και δεν ξεπλένονται στα βαθύτερα στρώματα τα θρεπτικά συστατικά από έντονες βροχοπτώσεις ή υπερβολική άρδευση. Η άρδευση γίνεται με σταγόνες αφού έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε και υδρολίπανση ή με ψεκασμό. Το νερό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο καρπός αποτελείται από 90% περίπου νερό. 4-5 ώρες σε κάθε πότισμά είναι ο ιδανικός χρόνος. Περισσότερος είναι σπατάλη και νερού και θρεπτικών συστατικών.
Όταν το φυτό φτάσει στα 4-5 φύλλα ή από τη μεταφύτευση και μέχρι να ξεσκεπάσουμε τα χαμηλά «τολ» έχει ανάγκη από φώσφορο για να δημιουργήσει δυνατό ριζικό σύστημα που. Ένα λίπασμα του τύπου 12-48-8 με ιχνοστοιχεία θα δώσει τη λύση. Επαναλαμβάνουμε κάθε δεύτερο πότισμα και η ολική ποσότητα είναι 5-6 κιλά/στρέμμα.
Από το ξεσκέπασμα μέχρι την άνθηση κοιτάμε για τροφοπενίες και μπορούμε να εφαρμόσουμε λίπασμα με Βόριο και Ασβέστιο σε ποσότητα 500 ml/στρέμμα για καλύτερη γονιμοποίηση. Με την ολοκλήρωση της γονιμοποίησης το 20-20-20 με ιχνοστοιχεία θα είναι σύμμαχος σου. 3-4 κιλά/στρέμμα είναι μια καλή δοσολογία και μπορείς να το εφαρμόζεις σε κάθε πότισμα. Με 5 περίπου εφαρμογές είσαι εντάξει. Το κάλιο στο κρατάω για το τέλος.
Γύρω στις 2 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, το καρπούζι σου θα χρειαστεί 300-400ml/100 λίτρα νερού για να ανεβάσει σάκχαρα και να πάρει τη γλυκιά γεύση που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Καλό θα είναι 2-3 μέρες πριν τη συγκομιδή να σταματούν οι λιπάνσεις.
Επειδή γνωρίζουμε πως η καλλιέργειά σου είναι μοναδική, κάλεσε το γεωπόνο της ομάδας του lf.gr και ρώτησε τον δωρεάν όποια απορία έχεις ανάλογα με τις απαιτήσεις σου.
Απογείωσε την καλλιέργεια σου με απλά βήματα!
Βαγγέλης Λ.
Διπλ. Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Οδηγός για τη λίπανση του καρπουζιού.
Οδηγός για τη λίπανση του καρπουζιού.