Γενικός Οδηγός Λίπανσης Καρότου

Γενικός Οδηγός Λίπανσης Καρότου

Πλήρης οδηγός λίπνασης καρότου.

Σήμερα θα σου μιλήσω για την λίπανση του καρότου (Daucus carota,οικογένεια Apiaceae). Το καρότο είναι ένα φυτό σχετικά απαιτητικό σε ότι έχει να κάνει με την προετοιμασία του εδάφους. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο αλλά να μπορεί να κρατάει και υγρασία.
Χρειάζεται να γίνει ένα βαθύ όργωμα αρχικά και πριν την σπορά φρεζάρισμα για να σπάσουν οι σβώλοι χώματος και να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί το καρότο χωρίς να βρίσκει εμπόδια που θα του δημιουργήσουν παραμορφώσεις.


Για να πετύχεις μια παραγωγή 8000 κιλά/στρέμμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται είναι : 15 κιλά άζωτο, 10 κιλά φώσφορος, 30 κιλά κάλιο, 10 κιλά ασβέστιο, 5 κιλά μαγνήσιο και κάποιες μικροποσότητες από ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και βόριο.
Κατά τη βασική λίπανση λοιπόν είναι απαραίτητα γύρω στα 80 κιλά/στρέμμα λίπασμα του τύπου 12-12-17 (+2Mg) με ιχνοστοιχεία ή το 15-15-15 με σταθεροποιητή και ιχνοστοιχεία. 
Μπορείς να σπείρεις καρότο από Ιανουάριο έως Απρίλιο και να μαζέψεις μετά από 3-3,5 μήνες αλλά και από Αύγουστο έως Σεπτέμβριο για να μαζέψεις χειμώνα αντίστοιχα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με πιο διαδεδομένες τη Dordogne, τη Bolero και την Concerto. Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είναι 5-7 εκατοστά για να μπορέσουν ν’ αναπτυχθούν καλά τα καρότα και ν’ αποκτήσουν το ιδανικό μέγεθος.
Ένα μήνα μετά τη σπορά μπορείς να εφαρμόσεις μαζί με την άρδευση ένα λίπασμα του τύπου 20-20-20 με ιχνοστοιχεία σε ποσότητα 2,5 κιλά/στρέμμα. Με 4 εφαρμογές ανά μια εβδομάδα είσαι εντάξει. 5 μέρες μετά ακολουθείς με 5 κιλά/στρέμμα Νιτρικό μαγνήσιο.

Μετά από μια εβδομάδα θα χρειαστείς 1 λίτρα/στρέμμα PROTEC μέσω της άρδευσης. Μια εβδομάδα μετά θέλεις λίπασμα πλούσιο σε ασβέστιο και χουμικά σε ποσότητά 1 λίτρο/στρέμμα και μια εβδομάδα αργότερα επαναλαμβάνεις με το PROTEC στην ποσότητα που σου είπα και πιο πάνω πάντα μέσω της άρδευσης.  Παράλληλα με τις επιφανειακές λιπάνσεις θα πρέπει να κάνεις και κάποιες διαφυλλικές. Όταν τα καρότα σου φτάσουν στο στάδιο των 5 φύλλων μπορείς ανά εβδομάδα να εφαρμόζεις σκευάσματα με βόριο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο σε ποσότητες 300-400ml/100 λίτρα νερού. Ένα μήνα πριν τη συγκομιδή θα χρειαστείς και μια εφαρμογή με ένα ισορροπημένο κρυσταλλικό λίπασμα του τύπου 20-20-20 με ιχνοστοιχεία σε ποσότητα 500γραμμάρια/100 λίτρα νερό. 

Φυσικά ο παραπάνω γενικός οδηγός, δεν πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα καθώς οι απαιτήσεις κάθε καλλιέργειας είναι διαφορετικές αφού υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. 

Αν σε ενδιαφέρει να ξεκινήσεις το πρόγραμμα λίπνασης της καλλιέργειάς σου τότε επικοινώνησε με τους γεωπόνους μας γιατί σε συμφέρει! Μπορείς να λάβεις εξατομικευμένη προσφορά για συγκεκριμένη "συνταγή" λίπανσης και να επωφεληθείς από από την αγορά του ολοκληρωμένου πακέτου προϊόντος!

Κάλεσε μας τώρα στο 2262100368, στείλε μας μήνυμα και κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook ή στείλε μας email στο [email protected] για να μάθεις πως θα κερδίσεις σε απόδοση αλλά και σε χρήμα!