Η εποχή που βιώνουν σήμερα οι αγρότες είναι δύσκολη και όχι τόσο κατάλληλη για νέες καλλιέργειες.
Οι νέοι αγρότες κυρίως, βρίσκονται σε μια συνεχή προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας καλύτερες αποδόσεις.
Οι καλλιέργειες νέων ειδών αλλά και παραδοσιακών ποικιλιών μπορεί να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου.
Η νέα τάση των “superfoods” αλλά και αρωματικών φυτών και βοτάνων, θεωρούνται επιτυχημένες καλλιέργειες με υψηλό ποσοστό κέρδους.
Οι καλλιέργειες νέων ειδών αλλά και παραδοσιακών ποικιλιών μπορεί να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου.
Η νέα τάση των “superfoods” αλλά και αρωματικών φυτών και βοτάνων, θεωρούνται επιτυχημένες καλλιέργειες με υψηλό ποσοστό κέρδους.
Παρακάτω η λίστα με τις 10 πιο κερδοφόρες καλλιέργειες:
- Μύρτιλο ή Μπλούμπερι: Το Μύρτιλο ή αλλιώς Μπλούμπερι με την αγγλική του ονομασία έχει αποδείξει πως έχει καλή προσαρμοστικότητα στα ελληνικά εδάφη επιτυγχάνοντας καλές αποδόσεις. Έχει μπλε καρπό και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας αλλά πωλείται και ως αποξηραμένος καρπός.
- Βασιλικός: Ο Βασιλικός ευδοκιμεί σε χωράφια πλούσια σε κάλιο και με καλή αποστράγγιση. Χάρη στην μεγάλη βλαστητική του ανάπτυξη έχει ανάγκη λιπαντικά στοιχεία και υγρασία. Επίσης χρειάζεται πολύ ήλιο έτσι ώστε να αποκτήσει το χαρακτηριστικό άρωμά του.
- Ιπποφαές: Λεγόμενη υπερτροφή «Super foods». Προσαρμόζεται και ευδοκιμεί ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή συνθήκες ξηρασίας ή παγετού ακόμα και σε άγονα εδάφη. Υπόσχεται για τον γεωργό σίγουρες επιδόσεις με καθαρό εισόδημα!
- Αλόη: Θεωρείται το «βότανο της αθανασίας» λόγω των σημαντικών συστατικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η καλλιέργεια της αλόης στα ελληνικά εδάφη χάρη στην τεράστια ζήτηση της.
- Ρόδι: «Κόκκινος χρυσός» όπως αποκαλείται από τα αρχαία χρόνια. Είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση. Χάρη στην ανθεκτικότητά του ως φυλλοβόλο δένδρο δεν προσβάλλεται από παράσιτα και μπορεί να χαρίσει σε νέους και παλιούς αγρότες μεγάλο εισόδημα.
- Αρώνια: Αν και δεν είναι τόσο γνωστό, θεωρείται φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες οι οποίες προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της περιέχει πολλές βιταμίνες όπως: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Η καλλιέργεια της Αρώνιας θεωρείται εξαιρετικά αποδοτική.
- Δενδρολίβανο: Αν και έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια του εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται πρώτης τάξεως αρωματικό φυτό μιας και η ζήτησή του εντός και εκτός Ελλάδας είναι αυξημένη. Το δενδρολίβανο υπόσχεται πολύ καλές αποδόσεις και αποτελεί ελκυστική καλλιέργεια χάρη στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης του.
- Κρανιά: Γνωστό από την αρχαιότητα για τον καρπό του και για το ιδιαίτερα σκληρό του ξύλο. Είναι ικανό να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές εκτάσεις δίνοντας στον γεωργό μια οικονομική “ανάσα”. Αξίζει να σημειωθεί πως το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται στην κατασκευή αντικειμένων αλλά και εργαλείων, από τον φλοιό έβγαζαν κόκκινη βαφή με την οποία βάφονταν δέρματα ενώ με τους καρπούς της έβαφαν αβγά.
- Στέβια: Κατάλληλη καλλιέργεια για τους Έλληνες παραγωγούς! Η Ελλάδα θεωρείται «προνομιούχος» χώρα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια μιας και ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού. Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως απαιτούνται μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων για την καλλιέργεια της Στέβια. Συνοψίζοντας η Στέβια μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποτελέσει μια παραγωγική καλλιέργεια δίνοντας εξαιρετικά μεγάλες παραγωγές σε σχέση με άλλες χώρες.
- Γκότζι Μπέρι: Κατηγόρια των «Super foods». Αν και δεν εντάσσεται στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων, αρχίζει να γνωρίζει μεγάλη φήμη χάρη στις ικανοποιητικές αποδόσεις που προσφέρει. Έχει την ικανότητα να αντέχει σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η χώρα μας ευνοεί την ανάπτυξη του Γκότζι Μπέρι βοηθώντας τους νέους αγρότες κυρίως να το συμπεριλάβουν ως ιδανική καλλιέργεια με υψηλά κέρδη.